Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Aproape jumătate din spital va fi mutat în noul corp”

Proiectul de reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Spitalului de Urgență Petroșani continuă, iar acum se lucrează la instalațiile interioare ale noului corp. Este un proiect în valoare totală de 132 milioane de lei, din care, până acum, spitalul din Petroșani a primit aproximativ 50 de milioane de lei.

Proiectul este finanțat de Ministerul Sănătății, cu o cofinanțare de la bugetul local al municipiului Petroșani. Pe partea de aparatură cota de cofinanțare locală este de 5%, iar pe partea de infrastructură a clădirii este de 10%, a precizat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Edilul spune că, după finalizare toate saloanele vor avea maximum 4 paturi, fiecare cu grup sanitar propriu.

”Clădirea nouă va fi legată cu o pasarelă de corpul vechi al spitalului. Aici vor fi mutate câteva secții din spital. Acum saloanele au câte 6 – 8 paturi, fără grupuri sanitare. După renovare, toate secțiile vor avea saloane cu maximum 4 locuri și grup sanitar propriu. Era nevoie de un alt corp de clădire să mutăm aproape jumătate din spital. Am primit de la Ministerul Sănătății pe acest an 2,5 de milioane de lei pentru clădire și avem promisiuni că vom primi bani și pentru aparatură. În maximum 2 ani sper ca acest proiect să fie finalizat. La finalizarea proiectului, vom avea 9 săli de operații noi, cu toată aparatura necesară”,a  declarat primarul  Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Iacob – Ridzi spune că mare parte din aparatură a fost adusă. În cadrul proiectului mai trebuie achiziționate un aparat RMN și un tomograf performant.

Pe lângă reabilitările care vizează vechile corpuri, proiectul prevede inclusiv construcția unei clădiri – anexă, a unui corp nou, asta pentru ca unitatea medicală să rămână cu același număr de paturi fără să mai fie nevoie de supra-aglomerarea actualelor saloane. Noul corp va avea tot cinci etaje, iar legătura cu spitalul va fi făcută prin intermediul unei pasarele.

Anul trecut, pentru proiectul de la SUP au fost alocate 14,5 milioane de lei, banii fiind destinați atât pentru reparații capitale, cât și pentru achiziția de aparatură medicală.  Valoarea proiectului este de 132 milioane de lei, iar până acum spitalul din Petroșani a primit aproape 50 de milioane de lei.

 Carmen COSMAN – PREDA