Fost lider de sindicat luat cu jandarmii de la manifestările dedicate Zilei Minerului de la Petroșani. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi: ” Nu pătați memoria acestor eroi ai noștri pentru interese mici”

Vasile Păduraru, fost lider de sindicat al minerilor de la Lonea și un apropiat al PSD, cunoscut pentru convingerile sale social – democrate, a fost legitimat și luat cu jandarmii de la manifestările dedicate Zilei Minerului de la Petroșani, desfășurate în Parcul Carol Schreter. Asta după ce a încercat să creeze tensiuni în timpul vizitei Primului Ministru, Ludovic Orban, întimpul ceremoniei oficiale dedicată celor care și-au jertfit viața în adâncurile pământului, ori au luptat pentru drepturile lor. Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi a cerut tuturor să nu păteze memoria acestor eroi pentru ”interese mici”.

 

Mutat când pe ”flancul” drept, când pe cel stâng, Vasile Păduraru – ieșit între timp din viața sindicală, pensionar fiind – a încercat astfel să pară ”vocea critică” a ”pensionarilor”, în timpul discursurilor susținute de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi și Premierul Ludivic Orban. Primarul s-a văzut nevoit chiar să ridice tonul pentru a acoperi vocea fostului lider de sindicat, motiv pentru care și-a cerut scuze asistenței, dar a precizat că nu este permis nimănui să păteze memoria eroilor noștri, minerii care și-au jertfit viața luptând pentru drepturile lor, ori a celor care au murit încercând să aducă la suprafață ”lumina”.

”Nu este permis nimănui, indiferent de ce gânduri și idei avem, să întinăm memoria acestor oameni, care au murit pentru Valea Jiului și pentru familiile lor. Nu pătați memoria acestor eroi ai noștri pentru interese mici. În fața pericolelor am fost unitiți întotdeaua și am trecut peste toate doar uniți. Nu întinați memoria acestor oameni care s-au jertfit, pentru că în Valea Jiului, paradoxal, cărbunele înseamnă viață și moarte în același timp. Acești oameni coboară în subteran să aducă lumină la suprafață dar, în același timp, cu sacrificul vieții. Oracii noștri au murit în subteran nu pentru glorie personală. Au murit pentru familia lor și pentru țara asta, numită România! Haideți să ne maturizăm și să trecem peste aceste mici interese. Ne așteaptă o perioadă grea, iar astăzi, faptul că Primul Ministru al României este aici, e o dovadă că Valea Jiului contează pentru Guvernul României. Conteză și va conta, dar depinde și de noi ce facem. Domnule, vă înțeleg și pe dvs., înțeleg pe toată lumea, dar nu întinați memoria acestor eroi, dacă nu din respect pentru concetățenii noștri, măcar din respect pentru acești oameni care încă trudesc în subteran sau a celor care au murit”, a spus Tiberiu Iacob – Ridzi în fața celor care au participat astăzi la ceremonia de depuneri de coroane de flori la statuia minerului.

Pe de altă parte, Premierul României, Ludovic Orban, a precizat că prezența sa în Valea Jiului, în această zi importantă pentru tuditorii din subteran, este un semnal că Guvernul este interesat de soarta Văii Jiului și caută soluții pentru această zonă.

”Este o zi extrem de importantă pentru Valea Jiului, pentru toți cei care își câștigă existența din activitatea minieră. Prezența mea aici vreau să reprezinte un semnal clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului și caută să găsească cele mai bune soluții astfel încât Valea Jiului să aibă viitor, Valea Jiului să poată să depășească toate situațiile complicate pe care le-a traversat în ultima perioadă”, a precizat în discursul său Ludovic Orban, care spune însă că trebuie să fim realiști și să recunoaștem situația dificilă a Complexului Energetic Hunedoara.

La manifestări au fost prezenți, pe lângă Primul Ministru Ludovic Orban, ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, Vetuța Stănescu – secretar de stat în cadrul MLPDA, dar și ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri,  Virgil Popescu. De asemenea, numeroși politicieni locali și județeni au fost prezenți la acest eveniment.

Manifestările au debutat la Mina Lupeni, la Uzina Electrică, acolo unde în 1929 minerii au plătit cu viața pentru că au cerut condiții de lucru mai bune. Au fost depuse coroane de flori, iar memoria acestor eroi nu se va șterge niciodată. Ceremoniile au continuat la Petroșani, în Parcul Carol Schreter, la Statuia Minerului – un omagiu adus truditorilor din subteran, atât celor care mai sunt în activitate, ori a celor care și-au pierdut viața în măruntaiele pământului.

Carmen COSMAN – PREDA