Guvernul promite sprijin pentru Parâng. De ani de zile proiectul bate pasul pe loc în lipsa finanțării

Premierul Ludovic Orban a declarat la Petroșani că se va găsi finanțare pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Ani de zile, implementarea programului menit să dezvolte stațiunea Parâng a mers extrem de greoi în lipsa banilor care trebuiau să vină din fonduri guvernamentale. Din păcate, guvernele PSD din ultimii ani au căutat motive să nu finanțeze acest proiect, care a mai înaintat doar cu alocări de la bugetul local al Petroșaniului, insuficiente însă pentru finalizarea lui.

Delegația guvernamentală condusă de Prim- Ministrul Ludovic Orban a fost astăzi în Parâng, acolo unde se implementează două proiecte cu finanțare guvernamentală. Unul vizează dezvoltarea domeniului schiabil, un proiect care de ani de zile practic bate pasul pe loc, iar cel de-al doilea vizează reabilitarea drumului de acces, proiect finanțat prin PNDL.

”Zona schiabilă Parâng beneficiază de o investiție finanțată de Guvern prin PNDL. De asemenea, avem o procedură pornită la solicitarea Primăriei de scoatere din fondul forestier a unei suprafețe de 7 hectare necesare pentru extinderea instalațiilor de transport. De asemenea, ne gândim la alte soluții de creștere a atractivității acestei zone. Cu siguranță că, după ce se va aproba hotărârea de Guvern o să identificăm și sursa de finanțare”, a declarat premierul Orban.

Drum reabilitat prin PNDL

În acest moment se lucrează la asfaltarea drumului județean care duce în Parâng, iar primarul Tiberiu Iacob – Ridzi spune că proiectul vine în completarea celui de dezvoltare a domeniului schiabil.

”În acest moment se asfaltează drumul de acces către stațiunea turistică Parâng. Este un drum de 4,6 km, început de Adrian David când a fost președinte al Consiliului Județean, continuat ulterior și astăzi finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală de către Ministerul Dezvoltării. Acest drum vine în completarea proiectului mare de dezvoltare a domeniului schiabil”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi.

Valoarea investiției este de aproximativ 18 milioane de lei, iar până acum au fost achitați circa 7 milioane de lei, potrivit ministrului Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan.

”Pentru acest drum, 709F, au fost decontări realizate. Au fost achitate aproximativ 7 milioane de lei, din cele 18 milioane cât este valoarea investiției. Este o investiție importantă pentru zonă și cred că finalizarea ei va fi una cu succes”, spune ministrul Ștefan.

Un proiect ambițios, ”uitat” la finanțare

Proiectul pentru Parâng este extrem de îndrăzneţ şi vizează realizarea unui uriaş complex turistic pentru sporturi de iarnă, ce ar transforma staţiunea într-una dintre cele mai moderne din Europa. Lipsa banilor, care trebuiau să vină de la Guvern, a făcut, însă ca lucrările să se desfăşoare extrem de lent. Până acum, în cadrul proiectului au fost amenajate pârtiile de schi, bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială, au fost achiziţionate instalaţiile propriu – zise, tunurile de zăpadă, ratrakurile, echipamentele pentru pârtii, dar a fost construit şi un nou telescaun, care pleacă de la Cabana Rusu. Domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii, iar pentru accesul facil ar urma să fie amenajată şi  o telegondolă.

Din păcate, guvernele PSD din ultimii ani au căutat mai degrabă motive să nu finanțeze acest proiect care a mai înaintat doar cu alocări de la bugetul local al Petroșaniului, insuficiente însă pentru finalizarea lui

Carmen COSMAN – PREDA

PSD a INVENTAT plângeri penale pentru a NU FINANȚA lucrările la domeniul schiabil din Parâng. A pus deliberat bețe în roate dezvoltării Petroșaniului! Toate plângerile s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale!