Ludovic Orban: ”Vă garantez că încercăm să implementăm cele mai bune soluții pentru ca activitatea CEH să continue în condiții de eficiență, iar locurile de muncă să fie păstrate”

Propunerea de separare a Complexului Energetic Hunedoara și înființarea unei noi entități va fi finalizată în această lună, a precizat, la Petroșani, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri,  Virgil Popescu. De asemenea, premierul Ludovic Orban a explicat că se urmărește ca toate activele viabile ale CEH să facă parte dintr-o societate care să aibă profitabilitate și care să mențină locurile de muncă ale angajaților.

Delegația guvernamentală s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții administrației CEH, dar și cu sindicatele, cu care au analizat problemele companiei energetice și pașii ce trebuie urmați pentru înființarea unei noi societăți, curate, care să continue activitatea extractivă în bazinul carbonifer al Văii Jiului. De precizat că Primul Ministru Ludovic Orban a precizat că își însușesc concluziile studiului făcut de polonezii de la GIG, care spun că activitatea la minele Lupeni și Lonea, aflate pe pogram de închidere, trebuie să continue cu punerea în siguranță a zăcământului.

”Complexul Energetic Hunedoara este după două ajutoare de stat care au fost acordate, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat ca urmare a Deciziei Comisiei Europene, care a stabilit că nu a fost acordat în conformitate cu legea, iar al doilea ajutor de stat a fost acordat pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea până în data de 31 decembrie 2018, iar ele continuă să își desfășoare activitatea. Am discutat cu reprezentanții autorizați ai minerilor, cu liderii Sindicatului Muntele, împreună cu care am căutat să găsim soluții pentru ca activitatea CEH să continue și locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluții, care au nevoie de un acord de la nivelul CE, soluții pe care noi vrem să le implementăm. Este nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datoriile istorice și care să includă toate activele care sunt rentabile și care au capacitatea să desfășoare activități în condiții de eficiență și trebuie să facem lucrul acesta. Este necesară găsirea unor soluții pentru includerea și a celor două exploatări miniere pe care alții au vrut să le închisă și pe care noi nu vrem să le închidem. Există un studiu realizat cu acordul Comisiei Europene de o echipă de specialiști polonezi care dau soluția tehnică pentru continuarea activității și la cele două exploatații miniere, pe care noi o suținem și vrem să o implementăm. Nu noi am creat situația în care se găsește astăzi Complexul Energetic Hunedoara, dar vă garantez că încercăm să implementăm cele mai bune soluții pentru ca activitatea să continue în condiții de eficiență, locurile de muncă să fie păstrate și viața oamenilor din Valea Jiului să fie cât mai puțin afectată”, a  declarat la Petroșani premierul Ludovic Orban.

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune că în cel mai scurt timp CEH se va ”rupe” în două entități, așa cum prevede de fapt Ordonanța 60, promulgată în luna noiembrie a anului trecut de președintele Klaus Iohannis.

”Administratorul judiciar a finalizat evaluarea activelor, se lucrează la separarea acestora. Ne dorim să avem două companii, una care să aibă Termocentrala Paroșeni și cele 4 mine, două viabile și cele două care sunt pe program de închidere, iar Termocentrala Mintia separată. Se dorește să treacă către Consiliul Județan Hunedoara sau Primăria Deva, sau împreună, care să o exploateze. Vor exista două entități: una se va duce către administrația locală, una va rămîne în patrimoniul ministerului. Propunerea de separare mă aștept să fie finalizată în luna august”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență, ca urmare a unei decizii a instanței de judecată din luna noiembrie a anului trecut, datoriile companiei fiind de peste 1,5 miliarde de euro.

Carmen COSMAN – PREDA