Senatorul Carmen Hărău: ”Sarmizegetusa este parte a ADN-ului românesc, este moștenirea culturală inestimabilă lăsată de străbunii nostri”

Senatorul PNL de Hunedoara, Eleonora Carmen Hărău, s-a aflat la cetatea Sarmizegetusa Regia și la Costești cetățuie, alături de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, deputatul Lucian Heiuș, secretarul de stat Vetuța Stănescu, primarul comunei Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu, președintele CJ Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora și cei doi subprefecți de Hunedoara Călin Marian și Dorel Bretean. Sarmizegetusa Regia este beneficiara unor proiecte destinate cercetării, consolidării, restaurării și punerii în valoare a monumentelor istorice.

”Sarmizegetusa nu este doar un vestigiu istoric cu o însemnătate deosebită pentru devenirea noastră ca neam. Sarmizegetusa este parte a ADN-ului românesc, este moștenirea culturală inestimabilă lăsată de străbunii noștri pe care avem obligația de a o transmite nealterată generațiilor următoare. Prin urmare, este pentru mine o mare bucurie că Cetatea Sarmizegetusa, prin proiectele de restaurare derulate aici, prin reabilitarea drumurilor care duc spre cetate, a fost pusă în valoare și a devenit astfel mai accesibilă pentru turiști”, a declarat senatorul Carmen Hărău.

De precizat că Sarmizegetusa Regia este beneficiara unor proiecte destinate cercetării, consolidării, restaurării și punerii în valoare a monumentelor istorice. Și, potrivit senatorului PNL, un astfel de proiect realizat de Institutul Național al Patrimonului (INP) și finanțat prin progamul RO-Cultura prin MC-UMP, este în curs de desfășurare. Este vorba despre proiectul „Turnurile locuință de la Costești-Cetățuie”, unde, Ambulanța pentru Monumente realizează o intervenție de urgență.

”De asemenea, în Zona Sacră se află în pregătire o intervenție de urgență finanțată prin Programul Național de Restaurare (PNR) principalul instrument de finanțare, din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii pentru monumentele istorice aflate în proprietatea statului. Obiectivul este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic și nu în ultimul rând, aducerea în prim-plan a importanței protejarii patrimoniului cultural din România, a mai spus Eleonora Carmen Hărău.