La o lună și jumătate de la inundații, apa barajului Valea de Pești e tot tulbure. Apa Serv folosește alte două surse de alimentare

La o lună și jumătate de la inundațiile fără precedent din partea de vest a Văii Jiului, apa din Barajul Valea de Pești este tot tulbure. Abia acum Apa Serv Valea Jiului SA a început să mai ia apă din lac, dar sursa principal rămân două pâraie din amonte de Uricani.

Și acum, operatorul de apă din Valea Jiului folosește două surse de suprafață, Lazărul și Buta, care se dovedesc extreme de importante în condițiile în care apa din baraj era extreme de tulbure și încă nu a revenit în parametrii normali de funcționare.

”Chiar de ieri am început să mai folosim puțin din el. Turbiditatea încă este mare, dar pentru că este încă apă suficientă și limpede pe sursa Lazărul și Buta, încă mergem cu alimentarea din aceste surse de suprafață. Lacul Valea de Pești încă nu este limpede în așa fel încât să îl putem folosi la parametrii normali, dar turbiditatea lui este la limită. Este 50 de grade. Dar, ca să nu forțăm foarte mult, mergem pe cele două surse amintite”,a  declarat Florin Donisă, șef Departament Exploatare din cadrul Apa Serv.

Donisă a explicat că întregul barajul a fost mâl și asta din cauză că debitul mare de apă de la finele lunii iunie a tulburat de sus până jos lacul.

”De o lună și jumătate s-a putut funcționa fără lac. Noi experiența acasta am mai avut-o când s-a golit barajul. Am folosit apa din sursele de suprafață aproape o vară întreagă, dar lucrurile acestea nu se puteau realiza dacă nu era reabilitată stația, o lucrare extreme de importantă”, a subliniat șeful Departament Exploatare din cadrul Apa Serv.

Carmen COSMAN – PREDA