La Petrila este declarat focar COVID -19. Din județ, 15 persoane sunt în stare gravă, pe ATI!

Potrivit reglementărilor în domeniul sanitar, la Petrila a fost declarat focar de Covid – 19, după ce mai multe persoane s-au contaminat cu noul coronavirus, cei mai mulți la o adunare religioasă. În județul Hunedoara 15 persoane sunt în stare foarte gravă, pe ATI, o parte a pacienților fiind transferați în alte județe.

Potrivit reprezentanților DSP Huneodara, începând de la 3 cazuri se declanșează ancheta epidemiologica. Ceea ce s-a și întâmplat la Petrila.

”Tot am avut semnale că s-ar putea să vină din zona aceea pozitivi, azi dimineață mi-a confirmat managerul de la Spitalul Petroșani că e vorba despre un grup de la o organizație religioasă. Sunt 5 pacenți și mai este și al șaselea care este neconcludent și care va fi recoltat din nou. Se emit decizii de izolare pentru pacienții pozitivi și de carantinare contacții direcți. Urmează să fie contactată fiecare persoană în pare, stabilim lista de contacți și îi izolăm la domiciliu. Să vedem cum evoluează lucrurile”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

Numărul pesoanelor infectate din județ ar putea crește în perioada următoare. Mai sunt la această oră încă 230 de teste transmise la diverse laboratoare, la care se așteapt rezultatele.

Grav este că o parte dintre pacienții infectați sunt în stare critică. Unii sunt intubați. O parte a refuzat internarea, pe fondul deciziei Curții Constituționale prin care nimeni nu mai putea fi internat sau carantinat în lipsa consimțământului său

” A fost perioada aceea în care Curtea Constituțională a dat decizia că nu mai avem cum să îi internăm și să-i carantinăm și au fost persoane care au refuzat carantinarea. Din păcate au ajuns în formă foarte gravă la spital. Noi pe ATI în formă gravă avem în momentul acesta 15, din care sunt transferați 10 în alte județe, pentru că nu am mai reușit să-I monitorizăm aici. S-a depășit capacitatea”, a explicat Mezei.

În ultimele 24 de ore, în județ au fost confirmate 71 de noi cazuri.

Carmen COSMAN – PREDA