Un aparat de 100.000 de euro achiziționat de Consiliul Județean Hunedoara pentru cartografierea drumurilor zace închis într-un dulap de aproape un an!

Aproximativ 100.000 de euro au alocat anul trecut șefii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara pentru a achiziționa un aparat performant destinat cartografierii drumurilor. Un aparat care zace încuiat într-un dulap de mai multe luni și asta pentru că, spun informațiile noastre, nu există niciun interes în a arăta starea reală a drumurilor județene sau a lucrărilor de investiții.

Anul trecut, oficialii Consiliului Județean Hunedoara anunțau achiziționarea unui aparat de ultimă generație, de aproape 100.000 de euro,tehnologie care ar fi permis administrației publice județene să inventarieze și cartografieze întreaga infrastructură de drumuri județene.

Investiția a fost prezentată într-o conferință de presă, dar de atunci s-a așternut tăcerea.

Trebuie să facem cât mai urgent această inventariere, să știm exact care este starea drumurilor județene”, declara în luna ianuarie a acestui an Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

 Urgența nu mai este…urgentă!

Realitatea îl contrazice pe Costel Avram și asta pentru că de la vorbă la faptă este cale lungă. Iar ”urgența” nu mai pare acum chiar urgentă. 

Povestea spusă pe scurt este cam așa: Direcția tehnică din CJ Hunedoara a primti la vremea respectivă o ofertă din partea firmei care ulterior a livrat echipamentul. A supus-o atenției conducerii Consiliului Județean. Era utilă pentru evidențele lucrărilor de investiții, pentru cartografiere înainte și după investiții, pentru starea de viabilitate a rețelei de drumuri și pentru inventarul complet al tuturor lucrărilor

De precizat că, potrivit informațiilor noastre, CJ Hunedoara nu avea și nu are inventariate corect si complet drumurile cu toate lucrările adiacente. Nu există un inventar pentru podețe, poduri, șanțuri modernizate, ziduri de sprijin semnalizare rutieră, adică nimic din ce se trebui să fie!

Și, potrivit ofertei firmei respective, se filma/ cartografia o dată pe an întreaga rețea de drumuri județene, iar aceasta constituia dovada, cu poziție kilometrică și absolut tot ce este necesar pentru orice lucrare efectuată.

Șefii CJ Hunedoara s-au arătat imediat interesați de sistem și, mai mult, administratorul public al județului, Costel Avram, a vrut să cumpere chiar aparatul, nu să se presteze doar servicii, ceea ce s-a și întâmplat.

Ca atare, spun surse noastre, s-a contractat cumpararea sistemului prin achiziție directă, servicii de mentenanță, consultanță și cursuri pentru instruirea a 5 funcționari publici care să poată să folosească tehnoligia și să poată să lucreze cu softul. Adică tot ce era absolut necesar. În plus, s-a negociat cu reprezentanții firmei în cauză să realizeze, în scop demonstrativ, 250 km cu toate datele procesate. Toate acestea s-au întâmplat. Dar mai apoi lucrurile au luat o întorsătură cel puțin ciudată.

Sistem scump, dar neasigurat

Pentru că sistemul era foarte scump, a fost depus în biroul șefului de la acea vreme al Direcției Tehnice, într-un dulap încuiat, care avea două chei la care aveau acces doi responsabili din CJ Hunedoara. În decembrie 2019, directorul Direcției Tehnice a plecat în concediu, perioadă în care a primit și nota de lichidare. Prin poștă. Era un angajat incomod pentru șefii PSD ai CJ Hunedoara.  Mai apoi, deși mai exista o cheie de la acel dulap, s-ar fi decis spargerea lui și mutarea aparatului în alt birou, astfel că a doua persoană responsabilă cu acel aparat a refuzat în acel moment să îl mai ia pe inventar, tocmai ca urmare a practicilor folosite.

Acum, de luni de zile, acel aparat, acea tehnologie de circa 100.000 de euro sta într-un dulap degeaba, iar datele existente converg spre ideea că, de fapt, nu are nimeni interesul ca acest aparat sa filmeze ce este în teren. Realitatea de acolo nu i-ar avantaja pe șefii Consiliului Județean.

Mai grav, se pare că nici la această oră aparatul nu ar fi asigurat, deși pe teren, unde ar trebui de fapt folosit, ar putea să sufere daune în timpul utilizării lui.

Investiția realizată de CJ Hunedoara este, fără îndoială, extreme de utilă, dar asta cu condiția obligatorie să fie și pusă  în practică! Tehnologia de cartografiere mobilă este o noutate, iar despre județul Hunedoara se spunea la acel moment că este primul din România care beneficiază de avantajele acesteia. De afpt, ar putea beneficia… Să nu uităm că echipamentele au fost achiziționate pentru a putea gestiona în mod eficient, printr-o soluție informativă de tip smart, toate problemele care țin de administrarea celor peste 1300 de kilometri de drumuri județene aflate în administrarea CJ Hunedoara.

I-am solicitat părerea despre acest subiect lui Adrian David, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara și unul dintre cei care au susținut necesitatea cartografierii rețelei de drumuri județene.

”Din păcate, vorbim despre încă o investiție pe care actuala conducere a Consiliului Județean Hunedoara nu reușește să o ducă până la capăt, așa cum trebuie. Se înscrie în aceeași linie cu proiectul pentru cele 10 drumuri turistice, care a rămas la stadiul de notă conceptuală, de idee. Sau ca investiția ce trebuia derulată pe fonduri europene ce vizează Culoarul Mureș Nord, proiect pe care nu sunt în stare să îl pornească. Nu ne spune nimeni nimic, de ce nu scot acest proiect la licitație”, a precizat Adrian David.

Care ar fi motivele pentru care aparatul – util, dar neutilizat! – a fost cumpărat, în loc să se meargă pe prestări de servicii, așa cum era oferta inițială?

”Ne putem gîndi la orice, mai ales că suma de achiziție este la limita încredințării directe. Eu sunt omul care este adeptul descentralizării serviciilor”, a explicat David.

Carmen COSMAN – PREDA