Focare de pestă porcină la Călan

Foto: Observator prahovean

Două focare de Pestă Porcină Africană sunt confirmate în zonele Călan și Călanu Mic, acestea fiind izolate de autoritățile sanitar – veterinare din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cazurile de Pestă Porcină Africană au fost confirmate în gospodăriile a doi proprietari de mici ferme de creștere a porcilor, iar aici au fost aplicate de urgență măsurile aprobate prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care au constat din: instituirea de restricții în cele două exploatații, confiscarea întregii cantități de carne rezultate în urma sacrificării de urgență a porcilor precum și dezinfecția locului unde a fost dispusă îngroparea carcaselor suinelor sacrificate.

De asemenea, autoritățile au efectuat controale și analize în toate gospodăriile din apropierea celor două exploatații unde a fost descoperită boala.

Pentru aplicarea întocmai a  măsurilor sanitar – veterinare, medicii veterinari monitorizează permanent starea clinică a suinelor din zona de protecție, a fost instalat filtru cu covoare dezinfectante la intrarea în focarele din Călan și Călanu Mic și au fost afișate informări ale cetățenilor privitoare la declararea focarelor de Pestă porcină și la măsurile care trebuie luate pentru protejarea animalelor din gospodării.

La această oră continuă recoltarea probelor și examinările clinice iar conform reglementărilor aflate în vigoare pentru astfel de situații, proprietarii de porci sacrificați vor fi despăgubiți.

Autoritățile sanitare au fost sprijinite de echipe specializate asigurate de prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă și de primarul orașului Călan, Adrian Iovănesc, spun reprezentanții Prefecturii Hunedoara