Petroșani/ Analize pentru ca școala să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară. Se prefigurează sistemul hibrid

 

”Școala nu va mai fi cel puțin o perioadă de timp așa cum eram obișnuiți”. Este, cumva, concluzia întâlnirii pe care primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a avut-o astăzi cu directorii de școli și grădinițe din municipiul Petroșani. –au aalziat soluțiile posibile, astfel încât școala să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară, pe fondul pandemiei de Covid – 19.

”Nu ne putem juca cu sănătatea publică și mai ales cu sănătatea copiilor noștri. Noi, primăria, vom asigura resursele materiale pentru igienizare, dezinfectare, astfel încât aceste lucruri să fie în regulă în mometul în care începe școala”, a precizat la finalul întâlnirii primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Până la începerea școlii va mai avea loc o întâlnire în această formulă, pentru adoptarea soluțiilor general – valabile, dar un factor important în această ecuație îl constituie părinții. Cel mai probabil este că se va merge pe sistemul hibrid, adică atât prezență fizică, dar și cursuri online.

”Astăzi am avut o întâlnire cu directorii de școli și grădinițe din municipiul Petroșani. Am vrut să aud de la fiecare director, în urma consultării pe care au avut-o cu părinții și cu corpul profesoral, părerea dumnealor legat de modalitatea de începere a noului an școlar la Petroșani. Toate școlile își doresc să înceapă anul școlar în modalitatea hibrid, adică și prezență fizică la școală și online, decizia să rămână la părinți. Cei care doresc să facă școala online să aibă această posibilitate, iar cei care doresc să fie prezenți la școală să aibă această posibilitate. Până pe data de 2 septembrie noi o să mai avem o întâlnire în această formă. Se vor pregăti niște proceduri care vor fi unitare, proceduri care vizează modalitatea în care se va face accesul în școli, modul în care se vor ține orele sub această formă hibrid, iar a treia procedură este legată de ceea ce înseamnă măsuri de igienă, dezinfecție, programul școlilor. Vom asigura ceea ce este necesar pentru dezinfecție, spălare, igienizare, măști pentru fiecare copil și fiecare cadru didactic. Modalitatea de desfășurare a orelor încă este în analiză. Ideea desprinsă este că 2 săptămâni, jumătate din clasă vine la școală, jumătate online, apoi se schimbă, pentru a putea să asigurăm distanțarea copiilor în timpul orelor de curs”,a  explicat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Probleme deosebite, spune edilul, ar putea apărea în cazul în care vor exista cazuri de îmbolnăviri cu Covid – 19 mai ales în rândul profesorilor sau a educatorilor, acele clase nemaiputând să își desfășoare orele.

”Am avut rugămintea să se consulte cu părinții, care este modalitatea pe care dumnealor o doresc în Petroșani, forma în care să înceapă cursurile. Decizia este la părinte. Noi avem datoria și obligația să asigurăm aceste condiții, și online și prezență fizică la școală”, a mai precizat Iacob – Ridzi.

Împreună cu directorii s-au discutat aspecte legate de mărirea capacității rețelelor de Internet, asigurarea tabletelor pentru elevi pentru care există programe naționale, dar, în același timp, 4 școli din Petroșnani și le-au asiguar prin programe europene, măsuri pentru protejarea celor care aduc copiii la școală, accesul fiind permis doar în curtea unităților de învățământ, precum și modul în care se vor desfășura orele, ori ce se întâmplă în pauze.

Procedurile care vor fi adoptate trebuie aprobate în Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Carmen COSMAN – PREDA