Stația Taia, reabilitată cu 18 milioane de lei. Proiectul va fi finalizat în 2022

18 milioane de lei este valoarea proiectului de reabilitare a stației de tratare a apei de la Taia, obiectiv care aparține de Apa Serv Valea Jiului, iar proiectul beneficiază de finanțare europeană. Stația de la Taia a fost dată în funcțiune în 1975 și de atunci a mai fost reabilitată doar parțial.

Responsabilii Apa Serv spun că la stația de la Taia sunt cele mai mari probleme, dar, odată reabilitat obiectivul va ufncționa ca și celelalte stații, deja reabilitate.

”Stația Taia este a doua cea mai veche stație din sistemul de alimentare cu apă din Valea Jiului. Are o vechime de 45 de ani, a fost construită în 1975. A fost parțial reabilitată în anii 2000, când s-a schimbat numai partea de tehnologie de decantare. De 45 de ani funcționează, până în momentul de față, când a intrat într-o reabilitare totală, ceea ce înseamnă toate obiectivele vechi existente în stație vor fi reabilitate. În plus, sunt 8 obiective noi, care vor asigura funcționarea ei ca toate celelalte stații care au fost reabilitate, fără nicio oră de oprire, deoarece știm că apa brută care alimentează stația Taia este o apă care își schimbă foarte des turbiditatea. Avem cele mai mari probleme la stația Taia referitor la orele de orpire, greu getionând apa pe care o avem din rezervoarele de înmagazinare din Petrila și din Petroșani. Apa din Taia ajunge în Lonea, Petrila și partea de Nord a orașului Petroșani”, a declarat Cristian Ionică, managerul Apa Serv Valea Jiului SA.

Contractul a  fost semnat în iulie 2019,  iar perioada de execuție este de 3 ani, adică în 2022  va fi finalizat. Lucrările efectiv au fost începute în primăvara acestui an, deoarece pe Taia a fost atât proietare, cât și execuție. Dar sunt aduse și elemente de noutate.

”Ca și noutăți care vor fi decantorul lamelar, tot ce înseamnă stația de reactivi, tot ce înseamna stația de filtre, unde vom avea 2 baterii de filtre, cu nisip și cărbune activ. Se va schimba toată tehnologia de dezinfecție a apei, asigurându-se atât cu clor gazos, cât și cu ultraviolete. Pe parte de recuperarea nămolului de la spălarea filtrelor vor fi construcții noi. Tot ce înseamnă monitorizarea stației, tot ce înseamnă echipamentele hidromecanice vor fi schimbate și se va putea vedea funcționarea lor în cadrul dispeceratului central de la Petroșani”, a explicat Cristian Ioncă.

Directorul Apa Serv a precizat că în toată perioada aceasta de 2 ani, cât durează până se fializează reabilitarea, vor fi și momente în care stația va trebui să fie oprită pentru a putea să se execute unele lucrări, dar populația nu va avea de suferit și va avea apă, aceasta fiind asigurată din rezervoarele de înmagazinare din Petrila și din Petroșani.