Şapte persoane depistate ”la negru” de inspectorii ITM

Trei societăți comerciale, care foloseau muncitori ”la negru”, fără acte legale, au fost amendați de inspectorii de muncă. În total, în urma contralelor efectuate, au fost 27 de sancțiuni pentru tot felul de nereguli.

În perioada 15-21 august 2020 la nivelul I.T.M. Hunedoara s-au realizat 109 acţiuni de control astfel: în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate un număr de 81, iar în domeniul relaţiilor de muncă au fost 28 controale. Controalele, spun reprezentanții ITM Hunedoara, au vizat  verificarea modului în care angajatorii au luat măsurile necesare diminuării răspândirii noului coronavirus, al modului de instruire al salariaţilor pe linia diminuării răspândirii acestuia şi în vederea verificării respectării modului de acordare a drepturilor izvorâte din derularea contractelor de muncă încheiate sau pe linia prevenirii muncii nedeclarate.

Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 27 astfel: 15 în domeniul SSM şi 12 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 21 au fost avertismente (13 pentru încălcarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă şi 8 privind încălcarea legislaţiei specifice din domeniul relaţiilor de  muncă). Au fost aplicate şase amenzi în sumă totală de 151.000 lei (141.500 în domeniul relaţiilor de muncă şi 9.500 în sfera securităţii şi sănătăţii în muncă).

”În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă o firmă ce avea puncte de lucru pe raza Municipiului Orăştie fost sancţionată pentru nerespectarea normelor specifice de securitate, locurile de muncă organizate nu erau sigure pentru lucrul la înălțime şi nu aveau montate corespunzător schele sigure în exploatare. Au fost descoperite un număr de 73 deficienţe ( 58 în domeniul relaţiilor de muncă şi  15 în domeniul SSM) pentru care s-au lăsat măsuri şi termene  de realizare. Trei angajatori au fost sancţionaţi pentru că foloseau în total 7 persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare, cuantumul total al sancţiunilor pentru cele trei firme ajungând la suma de 140.000 lei”, au precizat oficialii ITM Hunedoara.

În perioada menţionată au fost înregistrate 10 sesizări vizând în principal probleme de salarizare sau de întocmire a contractului individual de muncă, iar alte 16 sesizări au primit răspuns în urma verificării aspectelor semnalate.

”Acţiunile de control ale inspectorilor de muncă din cadrul ITM Hunedoara continuă  de regulă prin organizarea a cel puţin două perioade de control pe zi: una în cursul dimineţii şi alte după-masa sau seara, acest lucru arătând şi voinţa noastră de a impune respectarea legislaţiei specifice”, mai spun sursele citate.