1,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru zonele miniere aflate în tranziție! Parângul, primul mare proiect ce poate fi implementat pe programul Just Transition

1,7 miliarde de euro este suma pe care Uniunea Europeană o dă României, special pentru zonele miniere aflate în tranziție, iar cap de listă este chiar Valea Jiului. A spus-o astăzi la Petroșani ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Iar unul dintre proiecte mari, scris deja, este chiar cel pentru domeniul schiabil din Parâng, pentru care se poate schimba sursa de finanțare din fonduri guvernamentale, așa cum a fost pornit, în fonduri europene, a dat asigurări demnitarul. Banii ar urma să vină din primul trimestru al anului 2021.

Administrațiile publice locale, în parteneriat cu Consiliul Județean și Guvernul României, în parteneriat, au șansa de a atrage o mare parte dintre suma alocată județelor cuprinse în Just Transition Funds, în valoare de 1,7 miliarde de euro. Este nevoie de proiecte concrete, de proiecte aplicate care să aducă acești bani aici, în Valea Jiului. Unul dintre proiectele deja existente, care poate fi finanțat din acești bani europeni este chiar proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng, care poate fi chiar extins, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Foto: Facebook Tiberiu Iacob – Ridzi

”Pe turism aveți un potențial extraordonar, care trebuie valorificat. Domeniul schiabil din Parâng, un proiect început de dl. primar, este o investiție estimată inițial la 70 de milioane de euro. Din discuția pe care am avut-o cu dl. primar, aceste pârtii de schi trebuie să aibă toate facilitățile necesare, de la parcări, telegondolă, alimentare cu apă, etc. I-am sugerat domnului primar ca proiectul să fie completat cu activități sportive pe timpul verii: sanie de vară, piste de ciclism, care să atragă turiștii și să creștem numărul de zile de staționare a turiștilor și pe timpul verii. Un astfel de proiect contribuie la ceea ce noi lucrăm acum, reinventarea din punct de vedere economic a zonei. Această politică europeană de green deal ne duce spre aceste momente de reinventare din punct de vedere economic, iar administrația locală trebuie să fie preocupată de găsirea de alternative, pentru că acești bani nu pot fi folosiți decât pentru cele 6 județe cuprinse în anexă. Fondurile se alocă pentru îmbunătățirea standardelor de locuit ale oamenilor și dezvoltarea economică a zonei. (…) Proiectul trebuie să fie unul integrat, de la accesibilutatea către pîrtia de schi, până la investițiile care asigură funcționalitatea pârtiei sunt toate eligibile în viitorul exercițiu financiar”,a  declarat ministrul Fondurilor Europene.

În total, proiectul ajunge la circa 100 de milioane de euro și trebuie doar actualizată documentația tehnică.

Banii pentru impementarea proeictelor ar urma să ajungă în primul trimestru al anului 2021, dar până atunci trebuie finalizată și strategia pentru Valea Jiului.

Ministrul Marcel Boloș: ”România are alocat un buget special pentru zonele afectate de această politică europeană de tranziție la energia și mediul verde. România are alocate 1,7 miliarde de euro pentru 6 județe, printre care în topul acestei liste este județul Hunedoara. În Valea Jiului, la nivelul județului Hunedoara, în municipiul Petroșani este nevoie de investiții care să ducă spre o nouă identitate economică. Tocmai de aceea unul dintre proiectele discutate a fost în domeniul turismului,  cel al domeniului schiabil, dar și proiecte care țin de crearea de locuri de muncă, de atragerea de investiții, iar din acest punct de vedere soluția parcurilor industriale, așa cum este gândită ea la nivelul altor județe, poate fi aplicată și aici. Sunt convins că dl. primar împreună cu viitorul președinte al Consililui Județean Hunedoara vor face toate demersurile astfel încât bugetul pe care îl avem alocat să fie accesat și viața oamenilor din municipiul Petroșani să se schimbe profund. Guvernul a continuat strategia ca pe Valea Jiului să fie aplicat instrumentul pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI). Termenul pentru elaborarea strategiei era inițial luna septembrie a acestui an, finanțarea este asigurată de către Comisia Europeană iar dumnealor au hotărât ca acest termen să fie prelungit cu 3 luni, astfel încât în luna noiembrie să avem această strategie a Văii Jiului. Consultantul (n.r. numit de Comisia Europeană) a avut o serie de consultări cu administrațiile locale și se conturează un document care urmează să fie pus în aplicare prin intermediul parteneriatului dintre Consiliul Județean Hunedoara și autoritățile locale de pe zona Văii Jiului. De aceea este foarte important ca între Consiliul Județean Hunedoara, prin viitorul președinte, și primăriile implicate în proiecte să existe un parteneriat, pentru că altfel șansa istorică pe care o are municipiul Petroșani pentru a se reinventa poate fi ratată. (…) Ministerul are obligația să fie un partener între autoritățile publice locale. Este un parteneriat între Guvernul României, Consiliul Județean și autoritățile locale implicate, dar eu cred că soluția pe care trebuie să o găsim este cea prin care să avem proiecte care țin de îmbunătățirea condițiilor de locuit ale oamenilor și pe de altă parte de proiecte care țin de dezvoltarea economică. Cele două linii de acțiune pe care împreună trebuie să le definitivăm presupun proiecte aplicate”.

Șansa imensă a Văii de dezvoltare cu bani europeni

Pe de altă parte, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi a vorbit despre șansa imensă, despre șansa istorică pe care o are Valea Jiului și municipiul Petroșani de a se dezvolta cu fonduri europene dedicate.

Tiberiu Iacob – Ridzi, primar Petroșani: ”Ceea ce urmează să se întâmple din punct de vedere economic și social în Valea Jiului în următorii 7 ani depinde foarte mult de absorbția fondurilor europene, atât pe ceea ce înseamnă Planul Operațional Regional și crearea ITI în Valea Jiului, dar și pe Just Transition Funds, fonduri pentru tranziție justă în zonele carbonifere din Europa. România, prin Valea Jiului, dar și prin cele 6 județe intrate în acest program, vor avea posibiliutatea să acceseze bani europeni pentru a rezolva aceste declaje și pentru a diminua efectele închiderii acestei industrii”.

De asemenea, Adrian David, candidatul PNL la funcția de președine al CJ Hunedoara, vorbește despre șansa Văii Jiului de a recupera decalajele de dezvoltare pe care le are  comparație cu alte zone din țară.

Adrian Nicolae David: ”Singura șansă reală de dezvoltare, atât prin prisma creșterii capacităților infrastructurale, dar mai ales a celor economice. Este important să pregătim așa cum se cuvine următorul exercițiu financiar european, prin prisma instrumentelor pe care le avem la acest moment, dar este nevoie și de un dialog, o comunicare reală și foarte strânsă între autoritățile locale și atoritățile centrale pentru a identifica toate oportunitățile de finanțare pe bani europeni. Resursele bugetare ale administrațiilor locale din Valea Jiului sunt extrem de limitate, uneori autoritățile centrale nu găsesc întocmai cele mai bune soluții pentru a  aloca acel supliment de care Valea Jiului are nevoie pentru a recupera decalajele de dezvoltare și atunci consider că este foarte important să lucrăm împreună pentru a  găsi soluții în fondurile europene”.

Carmen COSMAN – PREDA