Mintia a rămas fără cărbune din cauza lucrărilor la calea ferată. Vestea bună – a fost pornită Termocentrala Paroșeni

Nu minele din Valea Jiului sau producția slabă de huilă sunt de vină pentru faptul că Termocentrala Mintia a rămas fără căbune, ci lucrările de întreținere efectuate la calea ferată. Niciun tren nu mai poate circula pe această rută, deci nici garniturile cu huilă. Vestea bună este că a fost pornită Termocentrala Paroșeni, o capacitate retehnologizată, care implică și costuri mai mici de producere a energiei electrice.

Tot cărbunele extras de la minele din Valea Jiului merge acum la Paroșeni, care de ieri a fost pusă în funcțiune, după ce până acum a  fost mai mult oprită.

”Problema de la Mintia nu este din lipsă de cărbune. Noi acum avem și în fiecare zi putem să trimitem un tren către Minita, dar cei de la CFR lucrează pe calea feară și 4 zile nu funcționează calea ferată, nu putem trimite trenul din Valea Jiului, dovadă că Termocentrala Paroșeni este în funcțiune și la capacitate. Cărbune ar fi, doar că există o revizie pe calea ferată, anunțată de CFR. Tot cărbunele din Valea Jiului merge spre Paroșeni, care a fost pornită ieri.  Are aceeași capacitate, doar că este mai modernă, din punct de vedere al avizelor de mediu este la zi chiar și pentru anul 2021 și mai mult decât atât, ieri de exemplu, un consum de gaz zero. Este mai eficientă decât cea de la Mintia. Pentru aportul de gaz de la Mintia plăteam 100.000 de lei în fiecare zi”, a  declarat Cristian Roșu, administrator special al CEH.

Cât privește drepturile salariale neachitate, Cristian Roșu a explicat că acestea vor fi plătite, dar compania energetică, aflată în insolvență, nu are deocamdată banii necesari.

”Oamenii protestează pe bună dreptate pentru că o parte din bonusurile din CCM nu sunt acordate, dar salariile sunt plătite la zi. Sunt întârzieri la tichetele de masă și ajutorul de încălzire pe două luni. Societatea trece însă printr-o perioadă economică dificilă și nu reușim în momentul de față să achităm aceste restanțe, dar asta nu înseamnă că nu le vom achita pe parcurs. Încet – încet începem să ne redresăm, începe și Mina Lupeni și să funcționeze, deocamdată la jumătate de capacitate, dar va funcționa la capacitate normală”, a  explicat administratorul special al CEH.

Carmen COSMAN – PREDA