Cum a tăiat PSD, cel puțin un an, pensiile oamenilor cu 40%!

Foto: Cronica Vaii Jiului

Cel puțin un an de zile PSD le-a tăiat pensiile oamenilor cu 40%. Liderii social – democrați i-au mințit în mod repetat cu grija pentru ei, dar au fugit cât s-a putut de răspundere.

Vorbim, în mod clar, în nota promovată de Lia Olguța Vasilescu și alți lideri PSD, care au lansat și promovat public ideea, absolut falsă și halucinantă! că, de fapt, prin neaplicarea, dintr-o bucată, a majorării de 40%, pensionarilor din România nu li se majorează pensiile cu 14%, ci le sunt tăiate cu 26 de procente.

Pentru mulți dintre pensionari, mai ales pentru cei cu pensii mici și foarte mici, tema de campanie electorală a Olguței Vasilescu, a prins nesperat de bine, deși este lipsită de orice logică și fundament real. Dar, păstrând eșafodajul construit șmecherește de fosta prm-ista împreună cu alți lideri social – democrați, putem spune că timp de cel puțin un an de zile PSD LE-A TĂIAT oamenilor pensiile cu 40%. I-a văduvit pe părinții și bunicii noștri de acești bani. Și asta în mod deliberat. De fapt, Legea 127 privind creşterea pensiilor a  fost aprobată în 2019. Dar PSD a împins aplicarea majorării cât a putut de mult, respectiv la 1 sepembrie 2020, dintr-un calcul politic rece și cinic, pentru a scăpa ei de responsabilitatea acestei creșteri devenită subiect predilect în această campanie.

Minciuna are însă picioare scurte și adevărul iese mereu la lumină.

Un document oficial dat publicității  de Ministerul Finanțelor scoate la iveală faptul că însuși ultimul ministru al Finanțelor al PSD, Eugen Orlando Teodorovici, a cerut anul trecut “să se reanalizeze” mărirea pensiilor cu 40%, după cum consemnează Ziariștii.com. Documentul, datat octombrie 2019, arată clar că  majorarea pensiilor cu 40% ar fi făcut imposibilă păstrarea țintei de deficit sub 3% din PIB.

Iată cum explica Teodorovici, negru pe alb, că Legea Pensiilor propusă și votată chiar de PSD este inaplicabilă din simplul motiv că bugetul țării n-are atâția bani la dispoziție, conorm site-ului Ziaristii.com: ”Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate. (…) Una dintre problemele majore identificate de reprezentanţii conducerii departamentului Europa din FMI o reprezintă implementarea prevederilor Legii 127/2019 privind creşterea pensiilor, în contextul politic actual şi al riscului politic semnificativ datorat alegerilor parlamentare şi locale de anul viitor corelat cu respectarea limitei privind deficitul bugetar de 3% din  PIB (în cash şi ESA2010). Delegaţia României a menţionat că dacă pentru anul 2020 există posibilitatea stabilirii unei ţinte pentru deficitul bugetar (atât în numerar, cât şi în termeni ESA) în condiţiile creşterii punctului de pensie cu 40% din septembrie 2020 pe seama reducerii drastice a investiţiilor publice, în anul 2021 este puţin probabil să se respecte limita de 3% din PIB corelar cu calendarul privind creşterea pensiilor propus prin Legea 217/2019. Singurul mecanism la dispoziţia autorităţilor române pentru încadrarea în limita de deficit de 3% îl reprezintă prevederea din Legea pensiilor potrivit căreia prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal – bugetar se pot stabili majorări diferite pentru punctul de pensie”.

Iar la acel moment încă nu exista niciun motiv de îngrijoarare în ceea ce privește criza sanitară traversată nu doar de România, ci de întreaga planetă. Chair și așa, doar PSD i-a amăgit pe pensionari.

Sunt dovezi clare a fariseismului politic ale celor din PSD care vin acum în fața pensionarilor și pozează în salvatorii lor, când de fapt chiar ei sunt cei care au șubrezit sănătatea sistemului de pensii și i-au mințit deliberat pe oameni cu ”grija” lor pentru ”politicile sociale”.

Carmen COSMAN – PREDA