Cum a explodat prețul la apă sub ”managementul de succes” al lui Costel Avram

Costel Avram se declară un ”manager de succes” când vine vorba de apă. Povestește cui vrea să asculte cum a adus el operatorul de apă din Valea Jiului pe linia de plutire și a transformat societatea în una pe profit. Uită însă în mod deliberat să spună că acest lucru l-a făcut direct prin presiunea pusă pe oameni, fie prin majorarea tarifelor la apă și canalizare sau prin tăierea apei chiar și la cei cu facturile la zi, pentru că pe scara blocului exista un restanțier. Iar ”managerul de succes” nu a găsit altă soluție de recuperare a banilor.

Operatorul de apă și canal din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, se află în directa subordine a Consiliului Județan Hunedoara, care are și 52,3310% din acțiunile societății.

Costel Avram a condus Apa Serv Valea Jiului timp de 6 ani şi o lună, respectiv din data de 1 iulie 2012 până în august 2018, când a fost desemnat administrator pblic al județului, fiind singurul participant la concursul organizat pentru acest post. Are în continuare în atribuții și activitatea Apa Serv, pe care în realitate o conduce și acum.

Potrivit tarifelor oficiale publicate de Apa Serv, în 1996 un metru cub de apă costa doar 0,035 de lei, iar canalizarea 0,0078 de lei. În 2012, când Costel Avram a ajuns director la societatea de apă, tarifele erau de 3,70 lei cu tot cu TVA – apă, respectiv 1,71 lei cu tot cu TVA la canalizare. După ”managementul de scces” al lui Avram, în 2018 când a plecat de la conducerea Apa Serv (doar până la CJ Hunedoara!) vorbeam deja despre 4,88 de lei apa și 2,92 de lei canalizarea. Și, în tot acest timp, sute de oameni reclamau că le-a fost tăiată apa în mod abuziv. Erau cu facturile plătite la zi, dar același ”manager de succes” nu a găsit altă modalitate de a recupera sumele restante de la datornici și a închis robinetul la toată scara de multe ori pentru UN SINGUR datornic, fără să îi pese că pune în pericol chiar sănătatea oamenilor!

Acum Costel Avram este administrator public al Consiliului Județean Hunedoara. Se ocupă în continuare direct de operatorul de apă. Tarifele au explodat din nou, cu fiecare ”investiție” pe care Avram o anunță triumfalist. Conformdatelor publice de pe site-ul Apa Serv, apa potabilă costă 5,19 lei/ mc, iar canalizarea 2,99 lei/ mc. În plus, plouă – nu plouă pe facturile oamenilor apare acea apă meteorică. Și, de foarte multe ori pierderi, deși fiecare are propriul apometru.

Presiunea pusă pe om nu a contat pentru Costel Avram, care s-a grăbit să declare profit. Profit la o societate de interes local, care ar trebui în realitate să uncționeze pentru oameni, în folosul lor, și maxim să nu iasă în pierdere. Pentru că pe nimeni nu ajută acel ”profit” realizat prin presiunea imensă pusă asupra populației, oameni care de multe ori sunt plătiți cu salariul minim pe economie sau care au pensii extrem de mici și care, din acest motiv au ajuns să facă economii chiar și la banala apă.

Apa care, în Valea Jiului are printre cele mai scumpe prețuri din țară la această oră, deși nu suntem vreo oază în deșert.

Carmen COSMAN – PREDA