Nistor a ”îngropat” în credite Primăria Șoimuș. A plecat apoi în Parlament, unde și-a rotunjit propria avere!

Cât timp a fost primar al comunei Șoimuș, președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor a îngropat în datorii administrația publică și pe oamenii din comună. Lui personal i-a mers mai bine decât comunei sub administrația sa. A plecat apoi în Parlament, unde și-a rotunjit serios averea. O arată documentele oficiale, semnate chiar de Nistor.

Primăria Șoimuș a trăit ani de zile pe datorie.  Credite peste credite au fost contractate de Laurențiu Nistor pe vremea când a fost primar, dar și de succesorul său. A demonstrat-o, cu subiect și predicat și, mai ales, cu documente, actualul primar Mihai Gabriel Irimie, la o emisiune TV. Grav nu este că s-au împrumutat, ci că au uitat să ramburseze banii.

” Primăria comunei Șoimuș în 2005 a luat un credit de 6 milioane de lei, luat de Laurențiu Nistor. Am plătit eu acest credit. Eu am finalizat plata ratelor. În 2008, 3 milioane de lei, luați tot de Laurențiu Nistor. În 2011 – 5 milioane de lei, luați de dl. Lugojan. Toate aceste credite s-au rambursat de către mine. Anul trecut am rambursat ultima tranșă, ca să putem accesa proiecte. În 2012, când am ajuns primar, erau restante toate creditele. Am fost la fiecare bancă în parte și am făcut reeșalonări, că erau lăsate alandala”, a declarat Irimie, care spune că pe vremea lui Nistor contabilă era chiar sora liderului PSD Hunedoara.

De asemenea, au trebuit achitate arieratele lăsate în urmă încă de pe vremea lui Laurențiu Nistor.

Nistor a fost primar al comunei Șoimuș între anii 1990 și 2008. În 2008, și-a dat seama că vrea mai mult și a candidat pentru Parlament pe listele PSD, fiidn ales deputat. Deputat este și acum, dar este și candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Avere uriașă

A strâns în tot acest timp o avere uriașă. care a crescut după ce Nistor a intrat în politica ”mare”. Față de declarația de avere de anul trecut, conturile liderului PSD Hunedoara s-au rotunjit cu peste 150.000 de lei.

Astfel, Nistor are declarate 8 terenuri agricole, forestiere sau intravilane, o casă cu anexe gospodărești de aproape 600 mp, două autoturisme și nu mai puțin de 9 conturi și depozite bancare. În total, în conturi, liderul PSD Hunedoara are peste 10.000 de euro, mai mult de 10.000 de dolari și 626.120 de lei. Anul trecut avea în conturi cam aceeași sumă în valută și 475.868 lei, conform documentelor. O diferență de peste 150.000 de lei. Sau, cum ar veni, întregul venit câștigat anul trecut de la Camera Deputaților.

Dar, Laurențiu Nistor spune că nu a mai încasat dividende din contractele încheiate cu firma ce a fost condusă de colegul său de partid, Mircea Flaviu Bobora, cel care i-a luat locul la președinția CJ Hunedoara în 2016, când Nistor a plecat ca să candideze din nou la Camera Deputaților (amănunte AICI) .

Evoluția averii

Să vedem cum a evoluat averea lui Laurențiu Nistor de când a început să joace în politica ”mare”.

În 2008 Laurențiu Nistor, pe atunci secretar executiv al PSD Hunedoara, pășea pentru prima dată, în calitate de parlamentar, pe covoarele Camerei Deputaților. Venea din administrația publică locală, fiind primar al comunei Șoimuș încă din 1990. Conform propriei declarații de avere, intra în Camera Deputaților, cu 4 terenuri agricole, unul forestier, un apartament în Deva, un autoturism, un cont și 4 depozite bancare în valoare totală de 116.153 lei, 2372 USD și 5000 de euro. În 2010, Nistor devine președinte al Organziației Județene a PSD Hunedoara. Cresc și cifrele din declarația de avere. Ajunge la 7 terenuri agricole și forestiere, pe lângă apartament mai notează două imobile, 2 autoturisme și 10 conturi și depozite bancare, în valoare totală de peste 506.000 lei, 2392 USD și 5668 euo. În 2019 declara în proprietate 8 terenuri (mai apare în plus unul intravilan), 2 clădiri (lipsește apartamentul), precum și 9 conturi și depozite bacnare. Învață în timp să economisească în valută, astfel că are acum 10.000 de euro și 10.000 USD, pe lângă 475.868 lei! Are și două firme de unde spune că i-au venit dividende de zeci de mii de lei și a beneficiat și de vreo 22.000 de lei din restituirea asigurărilor de viață. Două la număr.

Pe linie politică, 2019 îl prinde tot în fruntea PSD Hunedoara, dar devine, după debarcarea Vioricăi Dăncilă, și lider regional al PSD pentru Regiunea Vest. În 2020 este tot președinte al PSD Hunedoara dar vrea să dea Camera Deputaților pe fotoliul de președinte al Consiliul Județean Hunedoara, pe unde a mai trecut câteva luni și acum 4 ani.

În conflict de interse

Să ne reamintim că Înata Curte de Casație s-a pronunțat, în 2018, definitiv, în dosarul în care deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, era acuzat de Agenția Națională de Inregritate de conflict de interese. sentința i-a fost defavorabilă lui Nisto, iar instanța a decis că s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când și-a angajat fiica și ginerele la cabinetul parlamentar. Cei doi au încasat în această calitate 80.000 de lei.

”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 55 din 11 martie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 716/57/2015. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând : Respinge acţiunea reclamantului Nistor Laurenţiu ca neîntemeiată. Respinge recursul declarat de reclamantul Nistor Laurenţiu împotriva sentinţei nr. 55 din 11 martie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 octombrie 2018”, este sentința instanței supreme.

Potrivit ANI, Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012.  La același cabinet parlamentar și tot în acea perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor, iar cei doi au încasat în această calitate 80.000 de lei. Detaliat, în baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei.

Carmen COSMAN – PREDA