Dimensiunea NEPUTINȚEI la Consiliul Județean. TREI ani de la semnarea contractului de finanțare și nicio piatră nu s-a mișcat de pe ”Culoarul Mureș Nord”

Să ai banii în conturi și să nu faci nimic cu ei. Acesta este testul ”capacității” manageriale. Consiliul Județean Hunedoara, condus încă de echipa PSD formată din Mircea Bobora – președinte și Costel Avram – administrator public al județului și președinte ”de facto” al Consiliului Județean, și-a dat examenul propriei neputințe. La trei ani (TREI!) de la semnarea contractului de finanțare pe fonduri europene nu a fost în stare să pună nici acum în aplicare prooiectul. De fapt, nici măcar O PIATRĂ, nu a fost mișcată de pe drumurile ce ar fi urmat să constituie o alternativă pitorească la autostradă și la DN 7!

Modernizarea Culoarului Mureş Nord este finanţată cu 161,74 milioane lei, fonduri nerambursabile, prin POR 2014-2020,  contractul de finanțare fiind semnat, ATENȚIE!, în data de 28 noiembrie 2017!

În toată această perioadă, echipa PSD de la conducerea Consiliului Județean Hunedoara, coordonată din umbra de președintele PSD Laurențiu Nistor, doar a plimbat niște hârtii dintr-o parte în alta, pe modelul deja încetățenit ”Mircea, fă-te că lucrezi!”, riscând pierderea fondurilor europene.

Proiectul include mai multe drumuri judeţene care străbat judeţul Hunedoara de la vest la est, în paralel cu râul Mureş, în total aproape 66 de kilometri de drumuri judeţene care trec pe teritoriile a şapte unităţi-administrativ teritoriale. Scopul declarat al lucrărilor este de a asigura o nouă variantă de transport, alături de autostrada A1 şi DN7.

Noul culoar de transport începe în comuna Ilia, trece prin zona localităţilor Brănişca, Vălişoara, Şoimuş, Băiţa şi se încheie în Geoagiu, la limita cu judeţul Alba.

Dar NIMIC concret nu s-a făcut până acum. Conform datelor existente de-a lungul vremii, s-au semnat doar contractele pentru servicii de informare şi publicitate (!), în iulie 2018 – 73.870 lei fără TVA și cele de servicii de consultanţă pentru managementul investiţiei, elaborarea documentaţiei de atribuire şi aplicarea procedurilor de atribuire, în februarie 2019 – 608.280 lei fără TVA. Câteva luni mai târziu, în data de 22 mai 2019 a fost semnat și contractul de proiectare pentru obiectivul Modernizare – Culoar Trafic Mureş Nord.

Abia acum, în luna septembrie 2020, în plină campanie electorală de altfel!, șefii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara par să își fi adus aminte că au prin conturi niște fonduri europene NERAMBURSABILE și au scos la licitaţie publică serviciile de dirigenţie de şantier pentru Modernizarea Culoar Trafic Mureş Nord: DN 7 (Gelmar) – Geoagiu Băi – Bobâlna – Rapoltu Mare – Uroi – Chimindia – Hărău – Bârsău – Şoimuş – Brănişca – DN 7 (Ilia), o reţea de drumuri judeţene de pe Valea Mureşului, care însumează 66 de kilometri. Ofertele pot fi depuse însă până în data de 5 octombrie, astfel că va mai dura ceva vreme până când se va și semna contractul. Atenție! Cel de dirigenție de șantier, nu de EXECUȚIE a lucrărilor, pentru care ar urma o nouă licitație.

Practic, vorbim despre niște hârtii plimbate dintr-o parte în alta, fără nicio finalitate REALĂ pentru reabilitarea acestor DRUMURI JUDEȚENE. Și asta la TREI ANI de la semnarea contractului de finanțare.

Și asta în condițiile în care, potrivit informațiilor publice, doar DOUĂ proiecte cu finanțare europeană au cei de la CJ Hunedoara. Culoarul Mureș – Nord este unul dintre ele.

De precizat că, lucrările la acest proiect care nici măcar nu au demarat trebuie să fie finalizate până la sfârşitul lunii august 2022!

Carmen COSMAN – PREDA