Sute de sărmani târâți în procese de executare silită pentru profitul cu care se lăuda Costel Avram!

Sute de sărmani din Valea Jiului au fost târâți în procese de executare silită pentru că nu și-au plătit datoriile la apă. Sub dorința de a-și demonstra ”competența managerială” și de a aduce ”pe profit” o societate de utilitate publică ce deține MONOPOLUL,  fostul director al Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram – care coordonează și acum societatea de apă din Valea Jiului din postura de administrator public al Consiliului Județean – a lăsat scări întregi de bloc fără apă potabilă pentru un singur datornic și, mai grav, i-a târât pe sărmani în fața instanței, deși unii dintre ei sunt atât de săraci încât nu au nici după ce bea apă, după cum se spune în popor. În Valea Jiului este unul dintre cele mai mari tarife la apă din țară.

Costel Avram a condus societatea de apă și canalizare din Valea Jiului timp de 6 ani și o lună, iar în realitate o conduce și acum din postura de administrator public al județului Hunedoara. An de an s-a lăudat cu profitul realizat de Apa Serv – o societate de interes public cu capital de stat care ar trebui să nu fie pe pierdere, nu să înregistreze profit! Asta pentru ca Avram să își poată demonstra și clama ”competența managerială”, însă nu a suflat nicio vorba despre presiunea IMENSĂ pe care a pus-o pe OAMENI, pe consumatorii pentru care Apa Serv practică servicii DE MONOPOL.

”De când sunt director, au fost 1.324 de acţiuni pentru recuperarea debitelor, 323 de plângeri penale şi 1.115 cereri de executare silită formulate de către societatea noastră pentru recuperarea debitelor”, spunea Costel Avram pe vremea când era director al Apa Serv, recunoscând că ”îi strânge cu ușa” pe datornici.

Ca atare, sute, mii chiar de procese având ca scop executarea silită au fost intentate ”rău platnicilor”, cei mai mulți oameni sărmani, care nu au plătit apa consumată nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu au avut banii necesari!

Sub managementul de succes al lui Avram, Apa Serv a încheiat contracte chiar și cu 10 (ZECE!) executori judecătorești, dar și aceștia s-au retras unul după altul, pentru că efectiv nu aveau ce recupera de la amărâții chemați în judecată.

Și nu, nu o spunem noi. Au recunoscut-o chiar șefii operatorului de apă din Valea Jiului, imediat după ce Costel Avram a dat postuld e director al Apa Serv pe un fotoliu și mai confortabil la Consiliul Județean Hunedoara.

”Și ei foarte greu reuşesc să recupereze. Persoanele fizice nu au bunuri urmăribile, situaţia socială este precară şi ne plătesc cu ţârâita, ca să spunem aşa”, explicau oficialii Apa Serv Valea Jiului în septembrie 2018, la circa o lună după plecarea lui Avram ”la județ”.

De fapt, chiar dacă în majoritatea dosarelor Apa Serv a avut câştig de cauză, pentru că da, existau facturi neachitate și datorii,  gradul de recuperare a creanţelor era de numai 30%, pentru că oamenii chiar nu aveau bani să plătească acele sume.

Ar mai trebui spus că în Valea Jiului este unul dintre cele mai mari tarife la apă din țară. În 1996 un metru cub de apă costa doar 0,035 de lei, iar canalizarea 0,0078 de lei. Acum, conform datelor publice de pe site-ul Apa Serv, apa potabilă costă 5,19 lei/ mc, iar canalizarea 2,99 lei/ mc.

Carmen COSMAN – PREDA

Cum a explodat prețul la apă sub ”managementul de succes” al lui Costel Avram