Unul l-au pus pe butuci. Mai vor unul. ”Afacerile bulgărești” ale lui Costel Avram

Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara și candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Petroșani promite crearea unui parc industrial la Petroșani. Uită să spună cum au pus pe butuci parcul industrial de la Călan, aflat în directa administrare a Consiliului Județean Hunedoara și, la un moment dat, a lui personal.

Parcul indutrial de la Călan a fost realizat cu fonduri europene, pe un proiect scris înainte ca PSD să preia, după alegerile din 2016, administrația publică județeană, proiect finanțat prin POR 2007 – 2013.  În prezent, proiectul se află în etapa de monitorizare, ce se va finaliza în august 2021. La acest parc industrial, asociați sunt Consiliul Județean Huendoara și Consiliul Local al Orașului Călan, dar administrarea lui cade în sarcina CJ Hunedoara. Și care l-a administrat atât de bine încât societatea este pe pierdere.

Coform raportului de audit de specialitate realizat la Parc Industrial Călan SRL, raport discutat și aprobat în ședința Consiliului Județean, societatea administrată de oficialii CJ Hunedoara a încheiat anul 2019 cu o pierdere de 196.476 de lei, cu 88% mai mare decât cea înregistrată  în exercițiul financiar anterior. Mai grav, nu a reușit să-și dovedească utilitatea și profitabilitatea deși la momentul înființării a fost dotat cu absolut tot ceea ce este necesar.

Parcul Industrial Călan a fost construit pe o suprafață de 40 de hectare, pe amplasamentul ecologizat al vechilor ruine ale combinatului siderurgic din localitate. O investiţie cifrată la 64 de milioane de lei, mare parte din sumă provenind din fonduri europene.

Prin decembrie 2018, Costel Avram – care în octombrie 2018 a fost numit chiar și administrator provizoriu al Parcului Industrial Călan, povestea că o firmă din Germania poartă discuții pentru a dezvolta o afacere în acest spațiu, iar lucrurile ”încep să se miște”. S-au ”mișcat” atât de bine încât pierderile s-au accentuat. Au crescut conform cifrelor oficiale, așa cum spuneam anterior, cu 88% față de anul 2018!

Acum, Costel Avram anunță că vrea să construiască încă un parc industrial, la Petroșani. Nu spune și cum îl va face să funcționeze, pentru că nu există un exemplu anterior de bune practici, și tot noi vom fi cei care vom suporta pierderile!

Carmen COSMAN – PREDA