Au căutat motive să NU implementeze proiectul! Consiliul Județean Hunedoara a lăsat în suferință drumurile turistice

Foto: Ziarul Exclusiv

Peste 170 de kilometri de drumuri importante pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului economic și cultural al județului așteaptă vremuri mai bune. Conducerea PSD a Consiliului Județean Hunedoara a căutat mai degrabă motive să NU implementeze acest proiect, pentru că asta ar fi însemnat muncă și implicare. Termeni care, raportat la activitatea de până acum, le cam lipsesc celor din conducerea CJ Hunedoara. Consiliul Județean este condus de președintele ales Mircea Bobora, președintele ”de facto” Costel Avram și din umbra de deputatul Laurențiu Nistor – președintele PSD Hunedoara.

Un proiect extrem de important, care vizează modernizarea a peste 170 de kilometri de drumuri pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului economic și cultural al județului, dar care zace prin sertarele administrației publice județene. Un proiect care poartă girul calității prin însăși semnătura de pe el, a  fostului director al Direcției Tehnice, Carmen Guran, considerată unul dintre cei mai buni profesioniști pe care i-a avut CJ Hunedoara, dar care a devenit între timp ”persona non grata” pentru administrația publică județeană. Guran a plecat din CJ Hunedoara după ce șefii Consiliului Județean au desființat, parcă în disperare de cauză, întreaga Direcție pe care o conducea, iar proiectul nu a mai fost implementat. A avut aceeași soartă ca și altele similar, adică ”îngropat” într-un sertar.

Vorbim despre un proiect complex de investiții care ar fi urmat să fie finanțat prin PNDL. Practic, este vorba despre 10 drumuri județene care formează un traseu turistic complex și cuprinde peste 40 de obiective de vizitat.

În urmă cu trei ani s-au făcut niște pași timizi.  Prin HCJ 187/30.08.2017 a fost aprobată Nota Conceptuală și Tema de Proiectare pentru obiectivul de investiții „Reabilitare drumuri județene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea patrimoniului economic și cultural al județului Hunedoara”, compus din 10 drumuri județene care formează un traseu turistic complex și cuprinde peste 40 de obiective de vizitat Este vorba despre DJ 687E Hunedoara – Teliucul Inferior: acces spre Castelul Corvinilor; DJ687D Telic – Toplița: Lacul Cinciș, Ținutul Pădurenilor; DJ687A Hunedoara – Silvașul De Jos – Hațeg: Mănăstirea Prislop; DJ687C Hațeg – General Berthelot – Răchitova: Cetatea regală a Hațegului, Rezervația de Zimbri,Geoparcul Dinozaurilor, Legendarium, Turnul Răchitova; DC100 DJ687C-DJ687G: Biserica Densuș; DJ687G Ștei – Densuș – Totești – DN66: Casa Vulcanilor, drumul Vulcanilor, Sarmizegetusa Ulpia Traiana; DJ685 Cârnești – Baraj Gura Apei: Biserica Ostrov, schitul Nisipoasa, barajul Gura Apei, acces Parcul Național Retezat; DJ686D- DJ686- DJ 685: Biserica Colț, Cetatea Colț, Biserica Râu de Mori; DJ686 Sântămăria Orlea – Râușor: Casa dinozaurilor pitici, Valea dinozaurilor, stațiunea Râușor, acces Parcul Național Retezat, biserica reformată de la Sântămărie, biserica monument de la Sânpetru; DJ 668 Bretea Româna – Călan: Cetățile Dacice Costești – Sarmizegetusa Regia.

Însumat, acest circuit turistic cumulează 170 km de drum cu îmbrăcăminte de beton asfaltic sau de ciment care necesita lucrări de reabilitare.

Executarea lucrărilor a fost prevăzută pe un plan multianual, în termen de trei ani după aprobarea finanțării, valoarea estimată pentru realizarea obiectivului de investiții fiind de 195.276.000 lei, conform datelor de la vremea respectivă. Numai că peste acest proiect s-a așternut praful. În tot acest timp, șefii CJ Hunedoara au tot căutat motive să NU implementeze acest amplu program.

Este, din nou, DIMENSIUNEA NEPUȚINȚEI de la Consiliul Județean Hunedoara, condus de Mircea Bobora – președinte, Constel Avram – administrator public și președinte ”de facto”, iar din umbra deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA