Firmele apropiate de Daniel Stepan, mufate la contractele atribuite cu generozitate de INSEMEX

Foto: Cronica Vaii Jiului

Candidatul ”independent” la Primăria Petroșani, Daniel Stepan, este mai legat de PSD decât și-ar dori să se vadă și să se știe. Mai ales prin prisma contractelor la care sunt ”mufate” firmele de care este apropiat. Vorbim despre legătura comercială ce funcționează fără probleme de ani buni între INSEMEX Petroșani, firmă condusă de social – democratul Artur Găman și societăți cu care Daniel Stepan are legătură directă.

Daniel Stepan este finul fostului senator Haralambie Vochițoiu. În mod firesc am spune este și parte componentă a afacerilor lui Vochițoiu, pe care acesta le coordonează direct sau, câteodată, din umbră. Susținut de același fost senator, Stepan a avut o scurtă trecere și printr-un minister, după care s-a reîntors acasă, când ”sprijinul” său nu a mai avut puterea de a-l ajuta. Din nou firesc, și-a continuat munca lăsată nefinalizată la firmele nașului său, pe care le și păstorea la un moment dat. Tot împreună au fost și pe la DNA, dar asta este o altă poveste numai bună de narat la gura sobei.

Atribuiri genroase

Firme mufate în mod indestructibil și generos la bugetul INSEMEX Petroșani, societate cu capital de stat, aflată în subordinea Ministerului Cercetării, condusă de social – democratul George Artur Găman.

Cel mai recent exemplu este contractul pentru servicii de Arhivare electronica, încheiat de Insemex cu Diacostampet în luna august a acestui an în valoare de 470.000 de lei (vezi facsimil).

Între Diacostampet și INSEMEX sunt vechi legături de afaceri, legături ce merg pe partea de achiziție DIRECTĂ. Astfel, în 2014, pentru “Lucrări de amenajare băi/grupuri sanitare et.III – Clădire Principala Laboratoare”, societatea – cunoscută mai ales prin prisma activităţii tipografice desfăşurate – a câştigat 39.375,21 lei. De asemenea, tot în 2014, pentru 41.800, 21 lei tot Diacostampet a executat pentru INSEMEX, în acelaşi an, “Lucrări de izolare termică si fonică a întregii suprafete interioare a birourilor – Clădire Principală Laboratoare”.

Câțiva ani mai tîrziu, directorul INSEMEX Petroșani explica legătura cu această firmă prin faptul că are obligaţia să încheie contracte cu “unităţi protejate”, iar Diacostampet este una dintre acestea. Absolut convenabil.

Și Art Forest Company, o altă societate apropiată de cuplul naș – fin & angajat – subordonat Vochițoiu – Stepan a fost la fel de norocoasă în raporturile comerciale cu INSEMEX Petroșani. În 2015, 2016 și 2017 a primit în mod succesiv contracte generoase pentru amenajare de copertine sau asfaltarea unor parcări ale INSEMEX (vezi facsimil).

Întorcându-ne puțin în istorie, Art Forest este societatea care, prin 2007, ar fi încercat, conform acuzelor de la vremea respective, un micuț trafic de influență pentru o lucrare la Teatrul „I.D. Sârbu” din Petroșani, faptă devoalată chiar de președintele CJ Hunedoara de la acea vreme, Mircea Ioan Moloț. Este vorba despre licitația pentru atribuirea lucrării de mansardare a teatrului din Petroșani, pentru care Consiliul Județean Hunedoara a alocat la vremea respectivă 300.000 de lei.

De la acuzații la prietenii electorale

Pe de altă parte, în urmă cu câțiva ani, vreo 8 mai precis, Art Forest era acuzată de fostul director al Apa Serv, Costel Avram, că fură apă!

La acel moment, Avram declara că echipele de control au stabilit că societatea a fost branşatã ilegal la reţeaua de apã potabilã, aspect consemnat în procesul verbal de constatare nr. 129/ 24.09.2012 şi Nota de constatare din 24.09. 2012, încheiate în urma controlului efectuat de reprezentantii furnizorului de apã la punctul de lucru la firmei, din Livezeni. Cu ocazia respectivei verificãri s-a constatat existenţa unui by – pass ilegal executat pe reţeaua publicã de apã. Când echipa de control a ajuns la poarta firmei, angajaţii l-au sunat imediat pe Haralambie Vochiţoiu – care era consilier judeţean la vremea respectivã – şi, potrivit actelor oficiale ale ApaServ, „acesta s-a prezentat imediat la faţa locului şi nu a permis efectuarea controlului, motivat de faptul cã reprezentanţii societãţii noastre nu au prezentat delegaţii, deşi aceştia se legitimaserã cu legitimaţiile de serviciu”. Ulterior, dupã ce reprezentanţii ApaServ au venit cu delegaţiile, acestora li s-a permis sã efectueze controlul, iar prejudiciul calculat pentru racordul ilegal a fost de aproape 13.000 de lei

Revenind acum direct la Daniel Stepan, candidatul care cere voturile de data aceasta din postura de ”independent”, a mai candidat și în anul 2012, pentru o funcţie în Consiliul Local Petroşani, pe listele PPDD. Atunci a reuşit să acceadă în legislativul local. În data de 31 martie 2014, Biroul Naţional de Coordonare al PP-DD a hotărât să îl excludă din partid, pe motiv că ar fi prejudiciat imaginea acestei formaţiuni politice. Lui Stepan i s-a reproşat că a continuat să rămână extrem de apropiat, pe linie politică, dar nu numai de ex-senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, care plecase la UNPR. Ulterior,  şi Stepan a plecat din defunctul PP-DD în barca UNPR. Acum este independent, dar suspect de apropiat tocmai de fostul șef de la Ape, adică de Costel Avram, candidatul PSD la funcția de primar. Asta cel puțin prin prisma luărilor de poziție ori a ipostazelor în care a fost surprins în spatiul public.

În matematica elementară, 1+1 este întotdeauna 2. Calculul electoralo – politic din această ecuație vă lăsăm pe dumneavoastră să îl faceți!

Carmen COSMAN – PREDA