Document asumat pentru CONTINUAREA MINERITULUI și înființarea Complexului Energetic Valea Jiului

Candidații PNL la funcțiile de primari ai localităților din Valea Jiului, împreună cu cel pentru președinția Consiliului Județean Hunedoara și președintele PNL Hunedoara au semnat astăzi o declarațe comună pentru continuarea activității miniere în Valea Jiului.

Un document asumat public care, de astăzi, poartă semnătura lui Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, Adrian David (Consiliul Județean Hunedoara), Tiberiu Iacob – Ridzi (Petroșani), Ilie Păducel (Petrila), Niculina Pop (Aninoasa), Dănuț Anghel (Vulcan), Cristian Roșu (Lupeni) și Gheorghe Andrei Perneș (Uricani). Un document pentru Valea Jiului, susținut de ministrul Economiei, Virgil Popescu, dar și de Primul – Ministru Ludovic Orban.

”Astăzi eu, împreună cu colegii mei, o să semnăm o declarație prin care ne luăm angajamentul, în fața tuturor locuitorilor Văii Jiului, că vom sprijini și vom rezolva înființarea Complexului Energetic Valea Jiului. Un complex care să fie format din cele 4 mine – Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni – Termocentrala de la Paroșeni și, mai mult decât atât, să asigurăm finanțarea și să  construim o minihidrocentrală pe barajul care este astăzi în proprietatea CEH și este păcate să nu producem energie în Valea Jiului și prin forța apei. Este o speranță pentru Valea Jiului, este un lucru care dă o perspectivă Văii Jiului”, a declarat Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara, care i-a îndemnat pe oamenii din Valea Jiului ca duminică să-l voteze pe Adrian David la președinția CJ Hunedoara, un om de aici, din Valea Jiului, implicat direct în problemele Văii Jiulu.

Angajamentul pentru viitorul apropiat este legat de înființarea, în cel mai scurt timp posibil, a Complexului Energetic Valea Jiului, precum și menținerea tuturor locurilor de muncă din CEH.

Este asumarea publică, pentru prima dată, privind sprijiirea viitorului mineritului în Valea Jiului. Multă lume vorbește despre asta, mulți policieni se declară știutori și cunoscători, dar nu am văzut încă pe nimeni să-și pună semnătura în dreptul unui asemenea angajament. Această zonă a fost creată și s-a dezvoltat în jurul activității miniere și vreme de mulți ani a  fost un motor al economiei pentru întreaga țară. Nu avem dreptul să batjocorim trecutul Văii Jiului”, a  explicatAdrian david, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean.

Delarația comună s-a semnat plecând de la ceea ce liberali au numit interesul primordial comun, viitorul economico – social al Văii Jiului.

După ce ani de zile PSD a condus spre prăpastie compania energetică hunedoreană, prin politicile falimentare implementate și, mai ales, prin numirea pe criterii clientelare și politice a directorilor, Complexul Energetic Hunedoara se află acum în insolvență, pe fondul datoriilor imense. În doar câțiva ani de la înființare, Complexul Energetic Hunedoara a reușit contraperformanța de a acumula pierderi care depășesc 6 miliarde de lei noi!

 Există însă șansa reală ca acesta să fie salvat, prin politici economice coerente care au început să fie implementate, iar noi, candidații PNL din Valea Jiului, ne asumăm public că vom face tot ceea ce stă în puterea și priceperea noastră ca niciun angajat să nu își piardă locul de muncă.

Astfel, după prezentarea planului de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara, candidatii PNL din toate localitățile Văii Jiului susțin infiintarea noului Complex Energetic “Valea Jiului” format din cele 4 mineunități (Lupeni, Vulcan, Livezeni, Lonea), Sucursala PrestServ și Termocentrala Paroșeni (cu un grup pe cărbune și altul pe gaz). De asemenea, ne asumăm să realizăm acest obiectiv și beneficiem de susținere totală din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”, se arată în documentul semnat astăzi de reprezentanții PNL Hunedoara.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a reiterat importanța mineritului pentru Petroșani și pentru Valea Jiului.

”Prin această declarație publică, saumată de toți candidații PNL la funcțiile de primar, în prezența dl. Adrian David – candidatul nostru la funcția de președinte al CJ Huneodara și a domnului deputat Heiuș – președintele PNL Hunedoara, avem astăzi garanția că PNL va face, cum a făcut și până acum, toate demersurile necesare astfel încât activitatea minieră să continue în Valea Jiului. În ceea ce privește Petroșaniul, mina Livezeni este cel mai mare angajator pe care îl avem în orașul nostru. A fost o preocupare continuă a mea ceea ce se întâmplă la Mina Livezeni. Sunt legat și afectiv de acest loc de muncă, am lucrat 6 ani în subteranele Minei Livezeni, știu ce înseamnă munca grea, munca de miner și pe această cale vreau să le mulțumesc celor care lucrează în subteranele din Valea Jiului și în special celor de la Livezeni pentru munca titanică pe care o fac în fiecare zi”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA