Primul Ministru a semnat MEMORANDUMUL pentru continuarea activității la Lupeni și Lonea

Primul Ministru al României, Ludovic Orban, a semnat Memorandumul prin care minele Lupeni și Lonea își pot continua activitatea în baza studiului făcut de specialiștii institutului polonez GIG, la indicația Comisiei Europene.

Documentul poartă și semnătura ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și în baza acestuia activitatea poate continua la cele două exploatări miniere, asta după ce specialiștii de la GIG Polonia au concluzionat că zăcământul de cărbune trebuie pus în siguranță, pentru a nu exista riscuri.

”Ne-am luat un angajament, împreună cu Prim Misitrul României în 6 august, când a fost la Petroșani și am avut o întâlnire cu liderii minerilor din Valea Jiului. Am promis că Mina Lonea și Mina Lupeni nu se vor închide. Azi de dimineață am primit de la dl prim ministru memorandumul semnat de ministrul Economiei și Prim Ministrul României, prin care se continua activitatea la minele Lupeni și Lonea. Am  rezolvat și această problemă care putea fi rezolvată de cel puțin 2 ani de zile”, a anunțat la Petroșani președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș.

Heiuș a readus aminte și că prima ordonanță de urgență a Guvernului Orban a fost pentru minerii de la Paroșeni și Uricani, care protestau de zile în șir  blocați în subteran pentru măsurile de protecție socială destinat persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, fără însă ca Guvernul Dăncilă (PSD) să rezolve problema lor.

Oamenii cereau un act normativ care să înlocuiască Ordonanta 36, care asigura protecția socială a persoanelor disponibilizate, a cărei valabilitate a expirat la finele anului 2018. Guvenrul Dăncilă nu și-a găsit însă timp să înlocuiască actul normativ.

Carmen COSMAN – PREDA