Dejecțiile din conductele Apa Serv au erupt prin asfalt pe un drum național, la Petroșani!

DN 66, pe o porțiune de circa 50 de metri, în zona stadionului Jiul Petroșani, pe șoseaua de centură a municipiului Petroșani, s-a surpat după ce canalizarea Apa Serv efectiv a cedat. A plouat mult în ultimele ore și canalul colector, care vine de la Petrila nu a mai făcut față. În acea zonă rețelele sunt vechi de 40 de ani! Responsabilii Apa Serv au recunoscut că pe acel aliniament nu există sistem separat de canalizare pluvială, astfel că toată apa de ploaie ajunge tot în canalizarea menajeră. Grav este că drumul s-a surpat sub un TIR, care a fost scos cu ajutorul pompierilor!

Cei de la Apa Serv Valea Jiului recunosc că problema pleacă, din câte se pare, de la canalul colector. Lucru de altfel vizibil, în condițiile în care drumul national este plin acum de hârtie igienică folosită, care a ”pușcat” odată cu țevile vechi de zeci de ani, care nu au mai fost înlocuite. De fapt, întreaga problemă a fost generată de faptul că nu există canal special pentru apele pluviale, așa cum ar fi normal, și toată apa ajunge în canalizarea menajeră!

Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi s-a deplasat de urgență la fața locului pentru a vedea ce anume s-a întâmplat și a  solicitat sprijinul celor de la Drumuri Naționale pentru repararea acestei porțiuni din DN 66, catalogată ca șoseaua de centură a municipiului Petroșani. Practic, drumul este în administrarea Primăriei, dar în proprietatea CNAIR.

”Este vorba despre șoseaua de centură din municipiul Petroșani, un tronson de 50 de metri, care s-a surpat  după ce a pușcat instalația de canalziare. Acest drum este în proprietatea CNAIR. Este în administrarea noastră, dar proprietatea este a lor. La o astfel de calamitate ei ar trebui să intervină pentru că se lucrează la infrastructura drumului. Cauza, la prima vedere, este o defecțiune a instalației de canalizare, care a pușcat și probabil a săpat foarte mult la infrastructură”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Canalizarea tine de Apa Serv valea Jiului SA, societate aflată în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara. Nu este pentru prima data când în această zonă sunt semnalate nereguli în ceae ce privește sistemul de canalizare.

”Societatea Apa Serv avea obligația să întrețină toate aceste canale și să le curețe periodic.Noi am sesizat că este o problemă pe șoseaua de centură. La alte ploi săreau capacele de canal. Acum s-a măcinat toată infrastructura drumului (…) Când s-a făcut reparația acestui tronson de drum am avut toate avizele necesare, inclusiv de la Apa Serv. Nu au spus că au probleme. Ulterior, noi am sesizat că sunt ceva probleme pe acest tronson dar, din păcate, nu s-a luat nicio măsură”, a mai spus primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Lipsa canalelor pluviale mai vizibilă ca oricând

Cei de la Apa Serv recunosc că problema pleacă de la canalul colector. Lucru de altfel vizibil, în condițiile în care drumul national este plin acum de hârtie igienică folosită. De fapt, întreaga problemă pleacă de la faptul că nu există canal special  pentru apele pluviale, așa cum ar fi normal, și toată apa ajunge în canalizarea menajeră!

”Încă nu stim exact dacă este obturată, dacă nu e obturată conducta. Debitele au fost destul de mari. E practic singurul loc în Valea Jiului unde am avut problemele acestea mari. Încă nu știm ce este. S-a lăsat asfaltul. Dar se vede pe asfalt că e gunoi menajer, nu știm ce s-a întâmplat pe tronsonul de 25 – 30 de metri. Este de când s-a construit Petroșaniul. Este colectorul general care vine din Petrila, traversează Petroșaniul și merge până în stația de tratare. În colectorul ăsta a intrat sub presiune, pe lângă apa menajeră, și apa meteorică… Așteptăm să scadă puțin debitele, facem niște sondaje și apoi ne putem dumiri ce s-a întâmplat”, a declarat Cristian Ionică, directorul general Apa Serv Valea Jiului.

Acum se vede însă lipsa canalelor pluviale, în care să se acumuleze apa de ploaie și să nu se pună presiune pe canalizarea menajeră!

”Rețeaua de canalizare menajeră este pentru canalizare menajeră, nu și pentru vârfurile de apă meteorică. Nu știm ce s-a întâmplat. Dacă ne uităm pe partea cealaltă a drumului, unde e canalizare pluvială, se vede numai efctul mizeriei de pe canale. Pe tronsonul ăsta nu e canalizare pluvială și nu doar pe aliniamentul acesta, din amonte de la Petrila. De aia în aval, unde e podul, noi am făcut acele grătare, ca să eliminăm să nu ajungă apă și mai încolo”, a  recunoscut Ionică.

Avizul Apa Serv la reabilitarea DN 66, pe soseaua de centura

De precizat că, potrivit normativelor legale, sunt obligatorii programele de întreținere a rețelelor. Când s-a făcut ultima data? Greu de spus.

”Noi avem programe de revizie a canalizării non – stop, dar nu vă pot spune când s-a intervenit ultima data pe tronsonul acesta de canalizare. Dar nu am avut niciun fel de probleme, pentru ca dacă aveam am fi venit de prima data aici. Nu știm ce s-a întâmplat…”, a spus directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA.

Circulația auto pe această bandă de mers a fost blocată până la începutul săptămânii viitoare.

Expertiză tehnică de specialitate

Între timp, însă, va fi comandată o expertiză tehnică  de specialitate să arate ce anume s-a întâmplat cu adevărat acolo. Asta și după ce oficialii Apa Serv opinează că, de fapt, conductele nu ar fi cedat, dar de vină ar fi căminul colector, care a intrat sub presiune în urma ploilor abundente. Acesta nu are un capac etanș, iar apele menajere, unite cu cele de ploaie, au creat presiune, au erupt și au ajuns pe sub asfalt, pe care l-au măcinat până la prăbușire!

În această seară Tiberiu Iacob – Ridzi a convocat în regim de urgență Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a stabili măsurile care se impun în această situație.

”Reprezentantul ISC, reprezentantul Drumurilor Naționale și directorul Apa serv s-au deplasat la fața locului la acest tronson de drum, pentru că este necesară o expertiză tehnică,  care să spună exact ce trebuie făcut în continuare și care a fost cauza pentru care s-a întâmplat acest eveniment. Nu știm dacă rețeaua de canalizare s-a deteriorat. Vom vedea în urma expertizei tehnice. Cert este că debitul foarte mare de apă a venit din cauza faptului că în rețeaua de canalziare au intrat toate apele pluviale, Apa Serv neavând rețea de apă pluvială nici în Petroșani, nici în Petrila sau în celelalte localități”, a spus în aceastî seară, după ședința CLSU, primarul Iacob – Ridzi.

Inspectoratul de Stat în Construcții are atribuții să verifice îndeplinirea obligațiilor administratorului, conform Legii 10/ 1995, așa că prezența acestuia la fața locului era absolut necesară.

Prima și singura măsură legală acum, spun specialiștii, este semnalizarea corespunzătoare a tronsonului afectat, ceea ce s-a și întâmplat.

Carmen COSMAN – PREDA