Fonduri europene pentru proiectul de dezvoltare a mobilității urbane la Petroșani

Agenția de Dezvoltare Regională – ADR Vest a selectat pentru finanțare pe fonduri europene proiectul Primăriei Municipiului Petroșani privind realizarea documentațiilor de specialitate la proiectul de ”Dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Petroșani”. Proiectul în totalitatea lui depășește 11 milioane de euro, iar pentru realizarea documentației valoarea finanțării se ridică la 1,065 milioane de lei.

Este cea mai mare sumă aprobată pentru o documentație tehnică de specialitate pentru proiectele depuse de UAT-urile din județul Hunedoara și selectate la finanțare de ADR Vest.

”Așa cum am promis, continuăm dezvoltarea municipiului Petroșani prin proiecte finanțate  cu fonduri europene. Acest proiect a fost deja selectat pentru finanțarea documentației tehnico – economice prin POAT 2014 – 2020. Cu siguranță vor urma și alte proiecte implementate atât cu fonduri guvernamentale, dar mai ales cu fonduri europene, pe diverse axe de finanțare”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

De precizat că, fără această parte de documentații de specialitate, studii de fezabilitate sau proiecte tehnice, investițiile în sine nu se pot implementa, iar alocarea de sume în acest sens de la Uniunea Europeană reprezintă un real sprijin pentru administrațiile publice. Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, și-a propus, pentru viitorul exercițiu financiar european, să atragă cel puțin 100 de milioane de euro în proiecte de investiții, cel pentru dezvoltarea mobilității urbane fiind doar unul dintre acestea.

Pentru Mobilitate urmană proiectul vizează următoarele:

  • realizarea unei linii de transport pe șină de tip monorai între strada 1 Decembrie 1918 și zona de agrement Brădet;
  • construcția unui număr de 3 pasarele pietonale peste DN 66 și calea ferată în zona Cartierului Aeroport, EM Livezeni și Stadionul Jiul;
  • crearea unei piste de biciclete pe prima bandă a DN 66 între sensul giratoriu de la Kaufland și sensul giratoriu de la Lidl;
  • crearea unei piste de bicliclete în cartierul Colonie de la Turnul de apă până la sensul giratoriu Lidl, utilizând inclusiv viaductul existent în zonă;
  • refacerea tramei stradale pe străzile G. Enescu, Cuza Vodă, Lunca, Funicularului etc.

Un alt proiect, inclus la capitolul Regenerare Urbană, cu o valoare a investiției ce depășește 3,3 milioane de euro, a fost inclus pe lista de rezervă, având mari șanse să fie de asemenea aprobat.

Pe Regenerare urbană s-au gândit două activități:

  • Pe fostul amplasament al Uzinei de Preparare a Cărbunelui de la Livezeni se va creaun sit industrial cu scopul de a susține dezvoltarea structurilor de afaceri, cu toate utilitățile necesare, un depozit pentru autoturismele parcate neregulamentar și ridicate de un serviciu specializat;
  • Intervenții de regenerare urbană în zonele aparținând cartierelor Aeroport, Dacia, Dimitrov, Piață,  care se referă la locuire, spațiilor publice, piațete, de spații de joacă și spații verzi.

Cererile de finanțare însoțite de documentele necesare au fost depuse la ADR Vest în luna iunie.

Carmen COSMAN – PREDA