Anchetă la INSEMEX după ce relațiile strânse cu firme apropiate ex-senatorului Vochițoiu au ajuns în presă!

E anchetă la INCD – INSEMEX Petroșani după ce relațiile strânse și profitabile de colaborare dintre institutul de cercetare condus de George Artur Găman și firme apropiate ex-senatorului Haralambie Vochițoiu au răsuflat în presă. Angajați ai INSEMEX Petroșani descriu atmosfera drept ”anchetă în stil securistic” prin care Găman ar încerca să afle cum au ajuns informațiile la presă.

Nici vorbă, contractele nu reprezintă vreun secret de stat, chiar dacă în timpul cercetării s-ar fi invocat și o așa numită ”clauză de confidețialitate”, pentru că documentele pot fi studiate pe SICAP – sistemul public de licitații electronice, chit vorbim despre licitații, cât și despre încredințrile directe. Așa prevede legea, deci clauza de confidențialitate ar fi cam inutilă în acest caz.

Pe de altă parte, vorbim despre cheltuirea banilor publici, în condițiile în care INCD – INSEMEX Petroșani este o firmă cu capital de stat aflată sub coordonarea Ministerului Cercetării, astfel că este de inters unde și mai ales în ce mod ajung banii.

Chiar și așa însă, spun sursele noastre, prin dispoziția directorului INCD – INSEMEX Petroșani s-ar fi constituit un fel de ”comisie de evaluare” a acelor contracte, care însă nu evaluează contractile în sine în sensul oportunității sau legalității lor (care, apropo, nu este pusă în niciun fel la îndoială), ci îi ia la întrebări pe angajați pentru a vedea de unde au pornit informațiile către exterior și cum au ajuns în presă.

În INSEMEX s-ar fi instaurat teroarea și sunt surse care vorbesc că unor angajați aproape că li s-a interzis să părăsească birourile în timpul programului de lucru de teamă, probabil, să nu mai răsufle și alte informații.

INCD – INSEMEX Petroșani este condus de social – democratul George Artur Găman, despre care s-a spus că este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din România. Conform celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul instituției, care datează din septembrie 2019, acesta a încasat o retribuție anuală de 394. 448 de lei, adică aproape 33.000 de lei lunar!

Institutul a fost înfiinţat prin HG nr. 1461/18.10.2006 ca persoană juridică română în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării, fiind unic în România pe acest segment.

Carmen COSMAN – PREDA

Firmele apropiate de Daniel Stepan, mufate la contractele atribuite cu generozitate de INSEMEX