Angajări și avansări sub semnul întrebării, la INSEMEX Petroșani

Curtea de Conturi ar putea verifica modul în care Cristian Nicolescu, fostul director tehnic al SNIMVJ, a fost angajat și, mai ales, promovat la INSEMEX Petroșani, în condițiile în care sunt informații că nu ar fi îndeplinit criteriile impuse de lege. Nicolescu este și pensionar, cu o pensie de circa 6.500 de lei/ lună, conform declarației de avere a acestuia.

Fost director tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Cristian Nicolescu a fost numit în luna mai 2018, prin decizia directorului INSEMEX George Artur Găman, șef al Laboratorului Riscuri Salvare, în cadrul INCD INSEMEX Petroșani și, totodată, șeful Stației de Salvare din cadrul INSEMEX.

Fost director tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Cristian Nicolescu, este angajat al INSEMEX din ianuarie 2018, iar la acea vreme directorul insitutului, George Artur Găman, spunea că acesta a fost singurul care s-a prezentat la concursul pentru postul de asistent de cercetare științifică în cadrul Deparatamentului Securitate Industrială – Laborator Riscuri Salvare.

După doar câteva luni de la angajare, Nicolescu a avansat în ierarhie, dar sunt surse bine informate care spun că numirea lui nu ar fi respectat întocmai rigorile legii.
Astfel, conform art.21 din Statutul personalului de cercetare dezvoltare (Legea 319/2003), pentru funcția de șef compartiment cercetare-dezvoltare, titularul trebuie să fie cel puțin cercetător științific gradul III. Numai că, spun sursele citate anterior, în mai 2018, la data numirii în funcția de șef laborator, Cristian Nicolescu ar fi fost doar asistent de cercetare stiințifică.

Toate aceste amănunte, respectiv legalitatea lor, trebuie lămurile de factorii responsabili.

De precizat că, înainte de a se angaja la INCD – INSEMEX Petroșani, Cristian Nicoescu s-a pensionat de la SNÎMVJ și, conform propriei declarații de avere, are o pensie de peste 6.500 de lei lunar.
Ca un amănunt, și soția lui Nicolescu este anagajtă tot la INSEMEX, ca economist.

Și, în tot acest timp în care angajările și avansările dispuse de el ar putea ajunge sub lupa organelor de anchetă, directorul INSEMEX, George Artur Găman, este mai interesat să afle cum au ajuns unele informații la presă, băgând în anchetă angajații.

Carmen COSMAN – PREDA