Teroarea din INSEMEX, ”micul dictator” și ”cerberii”

Povesteam la începutul lunii octombrie că este anchetă la INSEMEX Petroșani, după ce acte care dovedesc relațiile strânse și profitabile dintre firme apropiate ex-senatorului Haralambie Vochițoiu și institutul de cercetare – dezvoltare  au ajuns în presă.  La INSEMEX se spune că s-a instaurat teroarea, iar atmosfera nu pare să se fi relaxat între timp. Poate că or mai fi multe documente și informații ce trebuie bine ascunse.

De precizat că nu oportunitatea sau moralitatea relațiilor comerciale îl interesa pe directorul INSEMEX, George Artur Găman (pentru că nu se pune în discuție legalitatea actelor comerciale), ci de unde au plecat documentele care au ajuns în mass-media. La acel moment, angajați ai institutului au descris atmosfera drept ”anchetă în stil securistic”. Lui Găman i s-a spus chiar și ”micul dictator”, asta și după ce unei angajate i s-ar fi interzis să meargă chiar și până la toaletă. Mai precis i s-ar fi pus interdicție totală să părăsească biroul în timpul programului de lucru, pentru ca nu cumva și alte informații să ajungă în presă. Și, din păcate, atmosfera nu s-a relaxat între timp…

Cum directorul INSEMEX Petroșani nu poate fi peste tot în același timp,  și-ar fi găsit și niște ”cerberi”, după cum povestesc surse din interior, acolo unde și pereții au ochi și urechi de altfel (!). Printre persoanele de încredere, după cum spun sursele citate anterior, ar fi șeful Compartimentului Financiar – Contabilitate, Mihaela Dalea, dar și directorul economic Claudia Ajder.

De precizat că, aceste contracte de care facem vorbire, la fel ca altele de gen, nu reprezintă vreun secret de stat, chiar dacă în timpul cercetării, când s-a constituit și acea ”comisie de disciplină” s-ar fi invocat și o așa numită ”clauză de confidețialitate”. Numai că toate aceste documente pot fi studiate pe SICAP – sistemul public de licitații electronice, chit vorbim despre licitații, cât și despre încredințrile directe. Așa prevede legea, deci clauza de confidențialitate ar fi cam inutilă în acest caz. În plus, vorbim despre cheltuirea banilor publici, în condițiile în care INCD – INSEMEX Petroșani este o firmă cu capital de stat aflată sub coordonarea Ministerului Cercetării, astfel că este de inters unde și mai ales în ce mod ajung banii.

Va urma…

Anchetă la INSEMEX după ce relațiile strânse cu firme apropiate ex-senatorului Vochițoiu au ajuns în presă!