Zile libere pentru părinți, în cazul închiderii școlilor

În cazul închiderii temporare a unităților de învățământ, unul dintre părinți va putea beneficia de zile libere pentru a putea sta acasă cu cei mici.

Potrivit reprezentanților ITM Hunedoara, ca urmare a creșterii alarmante a cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus, au fost dispuse măsuri suplimentare de protecţie a populaţiei printre care sistarea temporară a cursurilor şi efectuarea acestora în mediul on-line. Iar în acest context, au intrat în vigoare și dispoziţiile Legii 19/2020.

Conform prevederilor acestui act normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Condiţiile de acordare a zilelor libere se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. – au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;
  2.  – la rândul său, celălalt părinte nu poate beneficia de zile libere.

Totodată OUG 147/2020 prevede unele măsuri pentru părinţi în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea  coronaviru-sului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Prevederile ordonanţei se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;
  2. celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

ITM Hunedoara recomanda angajaților și angajatorilor să ia măsuri pentru îndeplinirea cu maximă strictețe a dispozițiilor autorităților abilitate totodată angajatorii să facă toate demersurile necesare pentru acordarea drepturilor conferite de lege.