O nouă întâlnire pe tema tranziției juste de la cărbune

La Universitatea Petroșani a avut loc o nouă întâlnire ce a avut în prim-plan zonele minire aflate în tranziție. ”Este un prim pas în dezvoltarea abilității, a capacității și sustenabilității administrației locale, a mediului de afaceri, a celui academic și a ONG-urilor, în contextul necesar implementării mecanismului ITI în Valea Jiului”, este de părere primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Valea Jiului a fost inclusă în Platforma zonelor miniere aflate în tranziție, instrument prin care Uniunea Europeană și-a propus să ajute aceste comunități să își regăsească identitatea socială și economică dincolo de industria extractivă. Sunt fonduri speciale dedicate acestor zone și inclusiv despre acestea s-a vorbit la întâșnirea găzduită de Universitatea Petroșani.
”În calitate de primar și semnatar al Memorandumului ”Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă”, astăzi am participat la o nouă întâlnire ce a avut în prim-plan ”Tranziția justă de la cărbune” – idei, proiecte și surse de finanțare în Valea Jiului.
Au fost abordate subiecte cheie precum proiectele sau inițiativele în curs de derulare pentru Valea Jiului, politici și reglementări în domeniul energiei, cu accent pe potențialul resurselor și procesul de tranziție de la cărbune, oportunități și surse de finanțare UE, naționale și internaționale pentru perioada 2021-2027 în domenii de interes precum economie durabilă/neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, mediul înconjurător și piața muncii și problemele sociale.
Organizarea acestui eveniment facilitează, de asemenea, demararea procesului de tranziție energetică prin oportunitățile de investiții și poate fi considerat un prim pas în dezvoltarea abilității, a capacității și sustenabilității administrației locale, a mediului de afaceri, a celui academic și a ONG-urilor, în contextul necesar implementării mecanismului ITI în Valea Jiului”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Carmen COSMAN – PREDA