Ședință festivă de învestitură la Petroșani. A lipsit Costel Avram

Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi și consilierii locali aleși în urma votului din data de 27 septembrie au depus astăzi jurământul de credință, într-un cadrul festiv. Alături de aleșii locali au fost prezenți prefectul județului Hunedoara, Călin – Petru Marian, și Vetuța Stănescu, Secretar de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. A lipsit în schimb Costel Avram, cel care anunța imediat după alegeri că nu va lipsi la nicio ședință. A lipsit chiar la învestitură.

Costel Avram a fost însă prezent la ședința de învestitură a Consiliului Județean Hunedoara, unde de asemenea a candidat, dar a renunțat la post pentru Consiliu Local Petroșani. Cele două ședințe festive nu s-au suprapus, una fiind programată la ora 14.00 (cea de la Deva), iar cea de a doua la ora 17.00 (la Petroșani). În plus, prefectul județului Huneodara a ajuns la Petroșani, asta deși a participat și la cea de la Deva. Avram nu. Și sunt unele surse care vorbesc despre faptul că este posibil să fi ales reuniunea mai puțin formală ce a urmat șeșdinței festive a CJ Hunedoara în detrimentul învestiturii oficiale și a jurământului de credință de la Petroșani, acolo unde voia să ajungă chiar primar.

”A fost anunțată doamna secretar general că nu ajunge la ședință. Nu știu alte amănunte”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

În istoria recentă este pentru prima data când un consilier local lipsește de la ședința de învestire, însă Avram ar putea depune jurământul la următoarea ședință. Dacă se va prezenta, firește.

”Cu siguranță, în următoarea ședință este invitat să depună jurământul”, a precizat prefectul de Hunedoara, Călin – Petru Marian.

Costel Avram nu a precizat și care este motivul absenței.În același timp, Codul Administrativ, la art. 147, prevede că: ” Prezența consilierilor locali la ședință este obligatorie, cu excepția cazului în care aceștia absentează motivat. Absența este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza:

  1. a) unei boli care a necesitat spitalizarea sau a unei stări de sănătate pentru care s-a eliberat certificat de concediu medical;
  2. b) unei deplasări în străinătate;
  3. c) unor evenimente de forță majoră;
  4. d) în cazul decesului soției/soțului consilierului local sau al unei rude de până la gradul al II-lea a consilierului local ales ori al soției/soțului acestuia, inclusiv;
  5. e) alte situații prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local”.

În rest, ședința s-a desfășurat într-un cadru solemn, fără incidente, iar cât de curând noul Consiliu Local va decide cine va fi viceprimarul localității.

Carmen COSMAN – PREDA