Pași înainte pentru universitatea europeană

Se fac pași înainte în proiectul universităților europene, proiect în care este inclusă și Universitatea din Petroșani.

Vor mai fi două întâlniri în perioada următoare în care se va pune la punct ce mai trebuie făcut astfel încât proiectul să demareze efectiv.

”În data de 4 noiembrie avem o întâlnire a rectorilor,  tot online, și apoi în 11 noiembrie se întâlnește echipa de lucru. Se pune la punct demararea efectivă a proiectului și ce avem fiecare de făcut până la sfârșitul anului și începutul anului viitor”, a declarat Rectorul Universității Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.

La începutul lunii iulie, Universitatea din Petroșani, alături de alte 6 instituții de învățământ superior din România,a  fost inclusă între cele 24 de universități europene care consolidează Spațiul european al educației.

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga UE, care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Astăzi, Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior alese în 201. Cu sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, aceste instituții de învățământ superior sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior European, au precizat oficialii Reprezentanței în România a Uniunii Europene.

Din partea României acestea sunt: Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene Inițiativa privind Universitățile Europene înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale vizând crearea unui Spațiu european al educației până în 2025. Inițiativa a fost susținută de Consiliul European în decembrie 2017, solicitându-se crearea a cel puțin 20 de universități europene până în 2024. Conceptul de universități europene a fost creat sub îndrumarea Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu state membre, instituții de învățământ superior și organizații studențești.

Carmen COSMAN – PREDA