Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Gunoiul se va colecta în continuare”

Cel puțin pentru moment, s-a reușit depășirea crizei gunoaielor, care săptămâna trecută părea iminentă. Asta după ce inițial 4 primării nu au fost de acord cu echilibrarea contractului cu cei de la Supercom, conform Ordonanței 74/ 2018. În cele din urmă, însă, problema a fost rezolvată, a anunțat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Cel puțin până în data de 25 noiembrie Supercom rămâne în ecuația deșeurilor pe zona 4, zona Văii Jiului, a precizat primarul municipiului Petroșani. Este termenul până la care se pot face demersurile procedurale pentru aplicarea OUG 74.

”Ieri am avut o ședință, la Primărie, convocată de Consiliul Județean, în legătură cu încetarea contractului cu Supercom. Discuția a fost constructivă. Toți primarii am semnat un document prin care ne obligăm să implementăm OUG 74. Astăzi de dimineață am primit informația că s-a luat legătura cu Supercom, iar în urma discuției de ieri cu primarii firma a decis să continue activitatea până în data de 25 noiembrie. Până atunci noi trebuie să ne punem de acord cu toate aceste documente legate de echilibrarea contractului cu cei de la Supercom care fac colectarea deșeurilor din zona 4, zona Văii Jiului. Vestea bună este că în continuare gunoiul se va colecta. Cele 8 primării din zona 4 trebuie să dăm hotărârile de consiliu și să facem toate demersurile pentru echilibrarea contractului și aplicarea Ordonanței 74”, a explicat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, în Valea Jiului se prefigura criza deșeurilor menajere. Operatorul a anunțat că se retrage, după ce nu reușise să ajungă la un consens cu unele primării din Valea Jiului care fac parte din ADI Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor pentru zona de colectare 4 (Valea Jiului) în ceea ce privește  aplicarea OUG 74/ 2018. Era vorba despre o majorare de tarife și asta pentru că implementarea prevederilor actului normativ, absolut obligatoriu de altfel, conduce la costuri suplimentare. Chiar și așa însă tarifele ar fi rămas mult mai mici comparativ cu alte județe ale țării. Și cum numitorul comun nu a fost găsit, operatorul – Supercom SA, câștigătorul licitației organizate de ADI Deșeuri, a anunțat că reziliază contractul de operare.

De menționat că Petroșaniul era una dintre localitățile care a votat pentru echilibrarea contractului și respectarea legislației în vigoare, mai ales că, potrivit informațiilor, acest lucru nu ar fi afectat populația.

Carmen COSMAN – PREDA