Străzi, trotuare și zone verzi făcute praf pentru înlocuirea a doar 20 % din conducte prin proiectul derulat de Apa Serv!

Străzi și trotuare făcute praf, zone verzi distruse, apa potabilă oprită cu orele în plină pandemie și mult disconfort pentru localnici, mai ales în Petroșani. Totul în numele unui contract derulat de Apa Serv Valea Jiului, operatorul de apă ce funcționează în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara și care vizează reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în Valea Jiului. În realitate însă este ca și în piesa lui Shakespeare: Mult zgomot pentru (aproape) nimic! Potrivit datelor oficiale, aproape 80% dintre vechile rețele rămân nemodernizate!

Careu în timpul lucrărilor

Nici măcar jumătate din rețelele de apă și canalizare nu se reabilitează în cadrul acestui proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, asta în ciuda alurii de grandoare cu care a fost prezentat încă de la început de către cei care conduc Apa Serv Valea Jiului, societatea aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara și direct a administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram (care s-a aflat câțiva ani și la conducerea operatorului de apă). În realitate, rămânem în mare parte cu vechile conducte grav afectate de trecerea timpului, dar plătim o apă mult mai scumpă. În numele acestui proiect!

Să le luăm pe rând, pe localități, potrivit datelor furnizate chiar de Apa Serv:

În Petrila sunt 71 de km de rețea de apă potabilă și 40 de km de rețea de canalizare. Prin acest proiect se vor reabilita 10 km de conducte de apă și 6,4 km de conducte de canalizare

Petroșaniul are 121 de km de rețele de apă și 83 de km de rețele de canalizare. În proiect sunt incluse, atât pentru partea de nord, cât și pe sud, 18,4 km de rețea de apă și 11,1 km de conducte de canalizare

În Aninoasa avem 24 km de rețea de apă potabilă, respectiv 12 km de rețele de canalizare. Vor fi reabilitate 1,9 km de rețele de apă și 2,5 km de conducte de canalizare

Lupeni: rețea de apă potabilă – 64 de km, canalizare – 61 km. Proiectul prevede reabilitarea a 17 km de rețea de apă și 12, 8 km de canalizare

Vulcan:  Aici sunt 60 de km de rețele de apă și 59 km de canalizare. După implementarea proiectului vor fi reabilitați 16,6 km de rețele de apă și 7,5 km de canalizare

Uricani și Câmpu lui Neag: În total, aici sunt 27 km de rețea de apă și 12 km de rețea de canalizare. Proiectul vizează reabilitarea și extinderea a 15 km de conducte de apă potabilă și 6,4 km de rețele de apă uzată.

În plus, în acest proiect se mai construiește o conductă de aducțiune de apă la Câmpu lui Neag de 4,1 km, reabilitarea aducțiunii Baia pe o lungime de 2,6 km și reabilitarea conductei de aducțiune de la Morișoara (Vulcan) pe o porțiune de aproximativ 3 km. Și cam atât. Asta este tot.

În total, în Valea Jiului avem 367 de kilometri de apă potabilă și 267 de kilometri de rețele de apă uzată (canalizare). Proiectul implementat de Apa Serv prevede reabilitarea a 78,9 de km de rețele de apă și 46,7 km de rețea de ape uzate.

Iar un calcul matematic ne arată că avem puțin peste 21% de rețele de apă potabilă reabilitate și aproape 18 procente de rețele de canalizare incluse în acest proiect!

Indiscutabil, proiectul este foarte util, în condițiile în care în cea mai mare parte rețelele de apă și canalizare din Valea Jiului au o vechime considerabilă, însă în realitate aproximativ 80% dintre vechile conducte rămân nemodernizate!

Carmen COSMAN – PREDA