Loialitate plătită cu generozitate la INSEMEX Petroșani

Scriam nu cu mult timp în urmă că la INSEMEX Petroșani, acolo unde s-a instaurat teroarea după apariția în presă a unor informații (de altfel fără caracter secret!) există nu doar un ”mic dictator”, cum a fost numit directorul Găman în unele cercuri, ci și ”cerberi” ori apropiați ai directorului institutului. 

Iar loialitatea se răsplătește cu generozitate, lucru arhicunoscut pe holurile INSEMEX, acolo unde, așa cum spuneam, și pereții au ochi și urechi.

În urmă cu nici două săptămâni, când anunțam și că liderul de sindicat a demisionat din funcție, spuneam că în interiorul institutului de securitate minieră din Petroșani se vorbește despre faptul că și creșterea salarială pe grade științifice ar fi operată pe criterii discreționare și că ar exista angajați care ar îndeplini condițiile impuse de normativele legale, dar care nu ar fi primit această majorare salarială. Altfel spus, poți fi bun, dacă nu ești agreat. Dar, în același timp, cei agreați nu au nici un motiv să se plângă.

Una dintre persoanele  apropiate ale directorului George Artur Găman ar fi Emilian Ghicioi, director științific al INCD – INSEMEX Petroșani. A venit la institut și a crescut profesional pe vremea când acesta era condus de Constantin Lupu. Între timp i-a luat și locul. Să ne reamintim că în 2014, Lupu a demisionat de la conducerea INSENEX Chiar dacă prefera să nu vorbească despre acest lucru, decizia de a demisiona din funcţia de director al INCD – INSEMEX Petroşani a fost motivată şi de, sau mai ales de, presiunile sau şicanele politice la care a fost supus înainte de a-și scrie demisia. A devenit director științific. Până în 2018, când postul a fost ocupat de Emilian Ghicioi. Motivația oficială a fost că Lupu este cel care nu a mai dorit să ocupe postul. Îl apucase dorința de a se pensiona, după aproape o viață de activitate științifică…

Și, în mod firesc, pentru că ocupă o poziție – cheie în cadrul institutului, Emilian Ghicioi este remunerat pe măsură. În septembrie 2019, dată de la care avem ultima declarație de avere oficială, Ghicioi a declarat un venit anual de 194.587 lei, adică 16.215 lei/ lună.

De asemenea, conform datelor făcute publie pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, Ghicioi este și membru în Consiliul de Administrație al institutului de cercetare. Președinte este chiar George Artur Găman, directorul INSEMEX.

Vestea proastă este că nu este singurul caz de la INSEMEX în care loialitatea se recompensează. Așa că, VA URMA…

Schimbare la vârful INSEMEX Petroșani. Constantin Lupu nu mai este director