Minerii și-au primit drepturile salariale! Conflict ”orchestrat” politic?!

Angajații Complexului Energetic Hunedoara și-au primit drepturile salariale. Sumele au intrat deja pe cardurile minerilor și vorbim atât despre chenzina I, cât și de ajutorul de încălzire pentru luna aprilie și decontul pentru transport, tot pentru luna aprilie.

Reamintim că ieri dimineață, minerii de la Lupeni au refuzat să intre în șut din cauza întârzierilor la plată. Asta deși încă de miercuri s-a anunțat, în urma discuțiilor dintre admnistrație și sindicate, că banii vor fi plătiți integral până vineri, ceea ce astăzi s-a și întâmplat. Chiar și așa, însă, minerii au refuzat să reia lucrul până când banii nu ar fi ajuns în conturile lor.

Nu puțini sunt cei care dau însă acestui conflict o conotație politică. Lupeniul este fieful PSD și chiar localitatea de unde provine numărul 1 pe lista pentru Senat a PSD Hunedoara, Cristian Resmeriță, care este și șeful organizației. În plus, printre cei care agitau ”spiritele” la unitatea minieră ar fi fost și doi ”foarte apropiați”, sa le spunem așa, ai PSD Lupeni. Există imagini în acest sens, spun surse bine informate.

Oricum, așa cum spuneam și ieri, nu ar fi prima dată când minerii sunt folosiți drept masă de manevră politică. Trist este că încă mai există forțe politice sau oameni politici care încearcă să se ”cațere” pe necazurile și nevoile ortacilor în luptele electorale, în loc să pună umărul pentru a redresa, pe cât posibil, ”căruța” industriei extractive, aflată oricum în mare dificultate.

CEH traversează o perioadă extrem de dificilă. Este de anul trecut în insolvență, pe fondul datoriilor extrem de mari către bugetul de stat și furnizori. Iar în ultima perioadă, problemele financiare s-au acutizat.

Cum au evoluat datoriile

Și poate nu ar fi lipsit de interes să vedem cum au evoluat datoriile, pe cifre și date fără echivoc. Mai ales pe timpul conducerii PSD, tocmai partidul ai cărui reprezentanți se spune că ar încerca acum, în plină campanie electorală, să creeze tensiuni.

Practic, Complexul Energetic Hunedoara a fost condus spre prăpastie de politicile falimentare ale PSD, cel care, an de an, cu foarte mici excepții, și-a numit directorii pe criterii strict politice. Managementul defectuos se reliefează cât se poate de bine în pierderile  acumulate an de an, care ajung la aproape 1,5 miliarde de euro! De câteva luni PSD nu mai e la guvernare și, prin liderii partidului, încearcă să paseze întreaga responsabilitate în curtea adversarilor politici, ascunzând faptul că insolvența s-a cerut în instanță, din cauza datoriilor colosale, pe vremea guvernării PSD. Iar aici vorbim despre a doua insolvență!

Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este o companie energetică înființată în toamna anului 2012 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paroșeni. În 2013, compania a fuzionat cu Societatea Națională a Huilei Petroșani, structură desprinsă la sfârșitul anului 2012 din Compania Națională a Huilei (CNH), închisă și trecută ”în uitare” tot din cauza datoriilor imense. Compania nou formată a plecat cu patru din cele șapte mine ale CNH, respectiv Livezeni, Lonea, Vulcan și Lupeni. Conform datelor economice, în anul 2013, Complexul Energetic Hunedoara asigura circa 5% din producția de energie a României. Acum, abia dacă mai are vreo 2% și pierderi de peste 6 miliarde de lei!

Dezastrul acestei construcții economice condusă politic  a  început să se vadă la scurt timp după înființarea Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, la 31.12. 2013, sub conducerea lui Daniel Andronache – actual vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Hunedoara! – CEH începe să raporteze primele pierderi. Erau atunci la valoarea de 147.644.355 lei.

Un an mai târziu, cu Andronache și ulterior Aurel Niculescu (PSD) la timonă, pierderile raportate sunt de  352.308.913 lei. În 2015 datoriile și pierderile explodează. Suma crește alarmant. La final de an rezultatul exercițiului este de  -1,66 miliarde de lei. CEH a fost condusă în acel an de Aurel Niculescu, Constantin Jujan, Viorel Stancu și, pe final de an, vreo 2 luni, Emil Floruț.

Premierul PSD de la acea vreme, Victor Ponta, a tergiversat acordarea ajutorului de salvare pentru CEH, ajutor care asigura resursa financiară pentru achiziționarea certificatelor de carbon. În acea perioadă s-a dat și lovitura de grație termocentralelor, dar nimănui dintre guvernanți nu a părut să-i pese. Au semnat niște protocoale pe care, de fapt, nu le-au respectat niciodată, cum s-a mai întâmplat de atâtea ori…

În 2016 și 2017 CEH pare să își mai revină. Pe început de an, în 2016 CEH este condus de Viorel Stancu, apoi de Cosmin Chiuzan și, ulterior, vine la conducere Mihael Melczer, care rămâne aici până prin aprilie 2017. Complexului pare să-i priască plecarea PSD de la guvernare, în condițiile în care exercițiul financiar rămâne pe pierdere, dar considerabil mai mică.

Ei, dar în 2017 PSD se întoarce, ”mătură” tot, își reimpune oamenii la conducerea companiei.

În noiembrie 2019, după un ”management de succes” marca PSD, CEH intră în insolvență. Cerută de creditori și declarată de instanță. Un plan de redresare urmează să fie implementat aici, însă situația financiară este subră, pentru că vorbim de pierderi de 6.115.861.149 lei!Compania e doar la un pas de faliment și numai o minune mai poate scoate societateadin marasmul economic în care l-au aruncat conducerile numite, așa cum se poate vedea cu ușurință, de PSD. Iar cifrele nu mint!

Carmen COSMAN – PREDA