Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cele mai apreciate cetăți dacice și romane din județul Hunedoara

Unele dintre cele mai apreciate și căutate obiective turistice istorice din țară, chiar și din lume, se află pe teritoriul județului Hunedoara. Românii, dar și străinii au fost dintotdeauna fascinați de istoria acestui popor, de trecutul său, iar cele mai „grăitoare” locuri se află în acest județ. Ce ar fi fost și cum ar fi arătat poporul român dacă nu ar fi existat dacii și romanii? Este greu de spus, dar cu ajutorul a două obiective turistice istorice extrem de importante și de apreciate, și anume Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, spre exemplu, orice turist, orice hunedorean, român sau străin poate călători în timp.

 

Zecii de mii de turiști aleg, an de an, să „ia la picior” aceste meleaguri. Sarmizegetusa Regia, de pildă, este bine ascunsă în Munții Orăștiei, însă atât de accesibilă vizitatorilor. Din Orăștie, spre Costești și mai apoi spre „inima” munților, peisajul oferă turiștilor imagini unice. Odată ajunși în fosta Capitală a Daciei, important centru militar, religios și politic, timpul pare că stă în loc. De la ruinele zidurilor care urează bun venit încă de la intrarea în cetate, la vechiul drum pavat și până la zona sacră, la sanctuarul circular, oriunde a-i întoarce privirea se poate admira o mică parte din istorie.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este, de asemenea, un obiectiv care nu trebuie ratat de niciun turist, indiferent din ce zonă este. Cetatea, situată la intrarea în judetul Hunedoara, dinspre Caraș-Severin, în localitatea Sarmizegetusa, la aproximativ 40 de kilometri distanță de Sarmizegetusa Regia, a fost capitala provinciei romane Dacia. O mulțime de obiecte și de bucăți de piatră ce au fost șlefuit și prelucratee chiar de mâinile dacilor și romanilor, pot fi admirate aici, în aer liber, dar și în muzeul aflat în imediata apropiere a sitului arheologic. Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa adăpostește zeci de obiecte recuperate de-a lungul anilor, în urma săpăturilor arheologice. Specialiștii spun că o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost încă excavată, ceea ce însemnă că aproape de fiecare dată când revine un turist aici, poate descoperi lucruri noi, care au fost scoase la suprafață de către arheologi. Una dintre cele mai impunătoare construcții de aici, era amfiteatrul, care adăpostea nu mai puțin de 5.000 de oameni, fiind construit în prima jumătate a secolului al II-lea. Aici, aveau loc lupte între gladiatori, animale sălbatice, dar și acte artistice, precum spectacole de teatru. Tot aici, se află și un templu, al Zeiței Nemesis, venerată de către gladiatori.

Ambele cetăți reprezintă destinații unice, cu un puternic impact asupra istoriei, care continuă să impresioneze.

Pentru a veni în sprijinul turiștilor din țară, dar și din străinătate, site-ul de promovare a obiectivelor turistice din județul Hunedoara, GO Hunedoara, vă prezintă toate destinațiile cunoscute sau mai puțin cunoscute, dând posibilitatea tuturor celor care își doresc să ajungă în județ, să își creioneze deja un intinerar.