12 ani de la tragedia care a însângerat huila la Mina Petrila

Sunt 12 ani de la cumplitul accident de muncă de la Mina Petrila, când huila a fost din nou însângerată după două explozii consecutive care au răpit 13 mineri şi salvatori.

Sunt 13 oameni care de 12 ani fac parte din istoria neagră a mineritului. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care au intrat în măruntaiele pământului să îi salveze.

Alţi 15 oameni au fost atunci grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile, iar lacrimile suferinței nu au secat niciodată, iar amintirile sunt la fel de dureroase ca în acea zi tristă de noiembrie din 2008.

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Mormântul minei moarte
 

Între timp și la Mina Petrila s-a scris sfârșitul, pe ritmuri triste de fanfară. Ultimul vagonet cu cărbune a fost scos din subteran în 30 octombrie 2015. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA