Cine plătește corecțiile financiare de la Apa Serv? Societatea a pierdut procesul. Suma depășește 200.000 de euro

Demersul în instanță al Apa Serv Valea Jiului SA nu a fost cu succes pentru operatorul de apă din Valea Jiului. A rămas cu ”amenda” de peste 200.000 de euro pe care trebuie să o achite, sub formă de corecții financiare. Sentința poate fi atacată cu recurs. Întrebarea este cine va plăti acești bani? De unde o să fie luată suma pentru proiectul de la Stația de tratare de la Dănuțoni care nu a fost în conformitate cu contractul semnat pe fonduri europene? Apa Serv Valea Jiului funcționează în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara și sub coordonarea administratorului public al județului, Costel Avram.

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat în procesul dintre Apa Serv Valea Jiului și Ministerul Fondurilor Europene, un dosar care se află pe rolul diverselor instanțe de judecată încă din 2013.

Respinge ca nefondată acţiunea formulată de reclamanta SC APA SERV VALEA JIULUI SA în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Fondurilor Europene. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este decizia instanței de judecată.

Este un dosar care a reajuns pe rolul Curții de Apel după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Ministerul Fondurilor Europene. Suma în litigiu depășește 200.000 de euro.

Este vorba despre proiectul care viza Extinderea Statiei de tratare a apelor reziduale Danuțoni – etapa de tratare biologică, proiect derulat cu fonduri europene. Prin Programul ISPA, au fost prevăzute fonduri nerambursabile pentru realizarea în Valea Jiului a unui proiect de mediu la stația de tratare de la Dănuțoni, care avea ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii apelor râului Jiu şi atingerea standardelor afluenţilor pentru apa uzată tratată de la staţia de epurare Dănuţoni.

Ce nereguli au fost găsite

Numai că, pentru acest proiect, în anul 2012 Ministerul Fondurilor Europene a calculat corecții financiare de peste 200.000 de euro, reprezentând ”sumă neeligibilă”.

Prin actul de control încheiat la acea vreme se reținea că pentru asistenta tehnica pentru managementul si supervizarea contractelor ”a fost platita suma de 97.155,88 euro reprezentand plata expertilor responsabili cu realizarea activitatilor din contract, asistenta acordata UIP, organizarea beneficiarului final in baza unor principii financiare  sănătoase , restructurarea unității de dezvoltare a resurselor umane și constientizarea publicului; in baza contractului a fost plătita  suma de 131.081,75 euro  reprezentand costuri directe pentru derularea contractului , fara sa fie prezentate documente justificative; în privinta liniei de nămol s-a constatat ca nu a fost respectata capacitatea aferenta conform contractului , fiind aplicata corectia corespunzatoare”.

Apa Serv Valea Jiului a contestat procesul – verbal și a solicitat în instanță anularea acestuia, precum și a deciziei de imputare a sumelor calculate drept corecții financiare. La Curtea de Apel operatorul de apă și canalizare a avut câștig de cauză. Dar, Ministerul Fondurilor Europene, prin Ministerul Finanțelor Publice, a atacat soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție și, după 3 ani, recursul  a fost admis. Curtea Supremă a dispus casarea sentinţei recurată şi a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Iar acum și Curtea de Apel Alba Iulia a respins acțiunea formulată de operatorul de apă din Valea Jiului.

La acest moment, Apa Serv este condusă de Cristian Ionică – director general. Ani de zile, la cârma societății a fost Costel Avram, actualul administrator public al județului și fost vicepreședinte al CJ Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA