Cum a ajuns Spitalul din Hunedoara unitate COVID și cine a tras sforile. Care era de fapt ținta

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, este cel care ar fi orchestrat transformarea spitalului din Hunedoara în unitate medicală COVID. Ținta, spun surse bine informate, era Spitalul de Urgență Petroșani. Și totul pleacă de incapacitatea managerială a celor de la CJ Hunedoara care dovedesc că nu pot gestiona o unitate sanitară județeană așa cum este Spitalul Județean de Urgență Deva, pe care șefii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara și-au imaginat că astfel o să îl salveze. Sau o să se ”salveze” pe ei…

Au aruncat, fără să clipească, totul în sarcina personalului medical de la Hunedoara, care oricum a  dus tot greul în această perioadă fără să se plângă vreun moment. Au plâns în schimb cadrele medicale din Deva, ațâțati, spun surse bine informate, din plin de conducerea Consiliului Județean Hunedoara care până acum, la cum se prezintă situația s-a dovedit un foarte slab manager al SJU Deva.

Spitalul municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a devenit unitate medicală COVID şi va trata, cu excepţia pacienţilor Secţiei de Dializă, numai bolnavi diagnosticaţi cu noul coronavirus. Este un ordin al Ministerului Sănătății, însă totul pleacă din teritoriu. Mai precis de la o întâlnire care a avut loc la sediul Consiliului Județean Hunedoara. Potrivit informațiilor noastre, Spitalul din Deva  îndeplinea toate condițiile tehnice să gestioneze în continuare tot ce însemna COVID. Vorbim pur teoretic, pentru că practic lucrurile stau cu totul altfel. Cel mai ușor pentru șefii CJ Hunedoara, în frunte cu președintele Laurențiu Nistor, a fost să se spele pe mâini de orice înseamnă responsabilitate și să paseze problema cât mai departe de ograda lor. Și s-a folosit ca punct de plecare volumul imens de muncă, presiunea pusă pe cei de la ATI, Infecțioase și Pneumologie, care, pe bună dreptate, au spus că nu mai pot să facă față situației. Dar ”s-a uitat” că la SJU Deva sunt peste 1000 de angajați, respectiv peste 700 de cadre medicale. Și, în timp ce pe cele trei secții volumul de muncă este  imens, în restul spitalului vorbim de paturi goale. Și deloc puține.

”Nu a existat solidaritatea de breaslă. Alte secții nu au făcut nimic și ceilalți erau sufocați. Și s-a creat impresia că nu se mai poate”, povestește o sursă din interior.

Și s-a mai uitat un aspect extrem de important. La secția Oncologie au fost pregătite cel puțin 13 paturi  pentru a prelua pacienții cu COVID – 19. Paturi care stau cu cearșafurile întinse perfect, fără să fie ”deranjate” de  nici un pacient pentru că, incredibil, nu există personal medical. Așa că situația rămâne dificilă fix pe cele trei secții scoase convenabil acum în față ca fiind extrem de încărcate. Lucru perfect real de altfel.

Sursele menționate anterior spun că, în ceea ce privește SJU Deva, aflat în administrarea Consiliului Județean, vorbim de fapt despre o incredibilă lipsă de viziune după retragerea conducerii militare, cea care a reușit să aducă pe cât posibil lucrurile pe linia de plutire.

Din primăvară și până acum ar fi putut să fie specializat personalul medical. Pentru că, atenție!, nu este vorba despre proceduri medicale specifice ATI, ci despre pacienți infectați cu SARS – CoV-2 care nu au nevoie de Terapie Intensivă.

”Cu cursuri suplimentare erau apți pentru paturile COVID, puteau să supravegheze pacienții infectați, dar care nu sunt pe ATI”, au explicat sursele noastre.

Dar, pentru Laurențiu Nistor și echipa lui a fost mai simplu să paseze responsabilitatea. Asta deși Deva este un spital pavilionar,  are suficiente paturi disponibile și, așa cum spuneam, peste 1000 de angajați în total.

De fapt, ținta era Spitalul de Urgență Petroșani, pe care Nistor pare să fi pus ochii de mai multă vreme, pentru că nu este prima dată când se încearcă transformarea acestei instituții în spital Covid, fără să se țină cont de specificul zonei. Fără să se țină cont că aici, în Valea Jiului, există oricând posibilitatea producerii unui accident grav în subteran, cu victime pentru care, de multe ori, transportarea pe distanțe mari este imposibilă, riscurile fiind imense. Fără ca Nistor & Co. să țină cont de faptul că acest spital deservește practic întreaga Vale a Jiului.

Au existat însă oameni cerebrali care să spună cu subiect și predicat acest lucru, iar SUP a fost scos din schema spitalelor COVID. Nu pentru un moft, ci raportat la necesitățile reale.

Așa că, cei de la CJ Hunedoara și-ar fi îndreptat privirea spre Spitalul Municipal Hunedoara, ajungând la concluzia că trebuie declarat spital Covid și asta pentru că Spitalul din Deva nu poate gestiona problema. Iar Ministerul a aprobat.

Practic, ar fi fost doar o șmecherie a lui Laurențiu Nistr, ca să ”scoată” nu doar spitalul din Deva, ci întreaga rețea de spitale din administrarea CJ Huneodara, unde nu s-ar fi făcut mare lucru pentru a trata pacienții infectați cu noul coronavirus.

Și totul putea fi rezolvat mult mai simplu spun cunoscătorii: prin reorganizarea structurii. Timp au avut suficient. Și chiar exemplu de bune practici, dat de echipa de medici militari care a gestionat problema SJU Deva în primăvară. Nu s-a vrut ori nu s-a putut? Greu de spus.

Ca atare, concluzionând cumva, la această oră Spitalul de la Deva stă cu vreo 250 de persoane  internate și alte 50 cu Covid la peste 1000 de angajați. Au lăsat greutatea pe Hunedoara, ceea ce este profund nedrept.

”Este singurul spital din această zonă care a funcționat în această perioadă de pandemie și pe Covid și pe non – Covid, iar oamenii de acolo și-au făcut din plin datoria. Sute de oameni trebuie acum externați, dar unii nu vor să se ducă la Deva”, au explicat sursele noastre.

Paradoxal, în timp ce șefii PSD ai CJ Hunedoara au încercat să-și ascundă neputința managerială în spatele unui populism greu de înțeles în această perioadă, secțiile SJU Deva care acum sunt puse sub presiune, vor rămâne încărcate. Și asta pentru că secţiile ATI, Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva vor fi în continuare suport COVD – 19, la fel ca și unităţile medicale din Simeria, Orăştie, Lupeni, Vulcan, Geoagiu, Brad şi Zam.

Carmen COSMAN – PREDA