Ordinul de partid bate interesul cetățenilor care le-au dat votul. Cum a încercat PSD, ProRomânia și consilierul independent să blocheze alegerea viceprimarului la Petroșani!

PSD, ProRomânia, dar și consilierul local ”independent” Dorina Niță au încercat să facă jocuri de partid în detrimentul interesului cetățeanului care i-a trimis, prin votul exprimat în 27 septembrie, în Consiliul Local și au încercat, la două luni de la alegeri!, să împiedice alegerea viceprimarului de Petroșani. Nu au reușit, astfel că Lucica Muntean este noul viceprimar al municipiului. O ședință tensionată, o ședință bizară care marchează o nouă premieră nedorită, în care s-au aruncat cărțile pe față. Opoziția a ascultat ordinele de partid și efectiv a refuzat să voteze, după alte tentative eșuate de blocare a dezbaterilor.

Niciunul dintre partidele care au acces în Consiliul Local nu are majoritate. Cei mai mulți consilieri îi are PNL, dar sunt numai 9, insuficienți pentru desemnarea viceprimarului. Un vot a venit însă de la Mariana Ghioc (ProRomânia), care a decis să voteze cum i-a dictat conștiința și a ”nesocotit” dispozițiile partidului, chiar dacă asta poate duce la excluderea sa. O excludere, de altfel programată cu luni de zile în urmă, când pentru unii reprezentanți a partidului condus de Victor Ponta a început să devină incomodă. Așa că au încercat să scape efectiv de ea, mai ales că le putea încurca planurile din CL Petroșani (Ceea ce s-a și întâmplat până la urmă, legat de planuri). Au încercat să împiedice validarea ei în funcția de consilier local, chiar dacă Mariana Ghioc era președintele Organizației Petroșani a ProRomânia. Ghioc a avut însă câștig de cauză, atât pe fond, cât și la contestația judecată de Tribunalul Hunedoara. În urmă cu 2 zile, a fost înlăturată de la conducerea partidului în cadrul unei ședințe la care nici măcar nu a fost invitată. Dar nu a existat și timpul necesar pentru a o înlătura din CL Petroșani. Iar Mariana Ghioc a votat pentru Lucica Muntean, propunerea PNL pentru funcția de viceprimar și singura de altfel.

Ce-i mâna pe ei în luptă…

ProRomânia ar fi vrut să joace altfel cărțile. O alianță cu PNL sau cu PSD le-ar fi putut aduce postul de viceprimar, însă negocierile au eșuat. Și PSD ar fi vrut să dea viitorul viceprimar. Aveau însă nevoie de 10 voturi, pe  care nu au reușit să le strângă. Așa că, PSD și ProRomânia, cu sprijinul nemijlocit al consilierului ”independent” Dorina Niță (care a și vorbit în numele lor și nu doar o dată), au încercat mai întâi să atace procedural. Ședința era însă constituită perfect legal. Apoi au anunțat că nu vor vota. Deloc. Ordin de partid. Mariana Ghioc a spart însă ”gașca” și a votat. Au atacat-o apoi pe Mariana Ghioc, susținând că există un litigiu pe rol între aceasta și ProRomânia, aspect care nu a stat însă în picioare. Deocamdată nu este exclusă din partid, iar alegerea sa în funcția de consilier local a fost validată de instanța de judecată, deci este perfect legala.

Așa că, Lucica Muntean, directorul grădiniței PP3, a fost aleasă viceprimar cu 10 voturi pentru. După o ședință ciudată, asta ca să folosim un termen blând, fără precedent în istoria legislativului local. O ședință care a arătat prăpastia dintre ”NOI” și ”VOI”, dar mai ales dintre interesul cetățeanului și interesul de grup.

Interesant este că din comisia de numărare a voturilor au vrut să facă parte și Lavinia Grigoriu (PSD) și Dorina Niță, în ciuda faptului că NU au vrut să voteze. Au semnat și procesul – verbal, deci alegerea este validată prin semnătură inclusiv de ”contestatarii” de  astăzi.

Declarații la cald

Am încercat să aflăm de la Francisc Gerschner dacă într-adevăr există un litigiu între ProRomânia și Mariana Ghioc și de ce s-a luat decizia să nu se voteze deloc.

Francisc Gerschner (consilier ProRomânia): ”Da, există un litigiu (n.r. cu Mariana Ghioc) pentru indisciplină crasă, care se anchetează. Se pare că este (n.r. în instanță?)…în comisii…n-aș putea să vă spun eu.

Întrebare: Este adevărat că acum 2 zile dl. Zvîncă a fost numit, ales, președinte al Partidului?

Francisc Gerschner: ”Nu s-a ales, nu au fost alegeri în partid, a fost desemnt ca și coordonator interimar în cadrul Organizației Municipale Petroșani. La ora asta, d-na Ghioc se pare că nu mai este președinte al partidului”.

Întrebare: La ce fac referire aceste fapte de ”indisciplină crasă” la care v-ați referit?

Francisc Gerschner: ”Probabil purtătorul de cuvânt al partidului va ieși cu un comunicat și o să vă comunice mai bine. Probabil se vor lua măsuri…”

Tiberiu Iacob – Ridzi, primar Petroșani

Întrebare: Cum comentați faptul că astăzi două partide au refuzat să voteze?

Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Este opțiunea fiecăruia. Aici, sigur că nu poți să iei o decizie legată de partid. Persoanele care au fost astăzi din partea celor două partide, PSD și ProRomânia, dar și consilierul independent au refuzat să-și exercite acest drept”.

Întrebare: S-a mai întâmplat până acum ca la alegerea viceprimarului să nu se voteze deloc?

Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Este pentru prima dată de când sunt eu în administrația publică, din anul 2000, consilierii să fie în sală și să nu își exercite acest drept. Dar este opțiunea lor”

Întrebare: Poate fi pusă pe seama faptului că nu au reușit să își formeze propria majoritate în ciuda negocierilor?

Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Probabil că da. Nu știu motivele pentru care au făcut asta, dar eu cred că PNL era îndreptățit să aibă viceprimar la Petroșani pentru că avem 9 consilieri din 19”.

Mariana Ghioc: ”Am fost acuzată de înaltă trădare”

Întrebare: La ce se referă acuzațiile de indisciplină crasă în cazul Marianei Ghioc? Există într-adevăr un litigiu?

Mariana Ghioc (consilier local ProRomânia): ”Nu, nu există. Indisciplină crasă însemnând că în seara alegerilor am discutat cu un alt coleg de-al nostru cu care, practic, am făcut acest partid de la o singură persoană, adică eu. Mi s-a spus că este <<înaltă trădare>> , că eu am stat de vorbă în calitate de președinte cu alt președinte (n.r. Ionel Pușcaș – ALDE, cu care ProRomânia a format o alianță) în seara alegerilor. Nu mi se pare o trădare. Nu există nici un litigiu. A fost două contestații, pe care eu le-am câștigat fără drept de apel. Atât. Acum scornesc și inventează, pentru că îți doresc foarte tare din motive personale și orgolii personale să mă elimine. Problema mea a început în februarie, când Emil Rîșteiu, coordonatorul de la acea vreme, și Adran Zvîncă, au hotărât să mergem în teren să adunăm semnături de la oameni și eu nu am fost de acord (n.r. pe fonul pandemiei și a restricțiilor impuse). De atunci au vrut să scape de mine”

Întrebare: La ședința de acum două zile ați fost chemată, unde înțeleg că dl. Zvîncă a fost desemnat noul coordonator al partidului?

Mariana Ghioc: ”S-a intitulat, pentru că eu știu că se votează ”Pentru”, ”Împotrivă”… Nu au fost alegeri. Doar a dizolvat din senin, fără un cadru legal, fără să țină cont de un statut…”

Lucica Muntean: ”Nu există nicio rațiune pentru care un partid politic să își încarce oamenii cu ură împotriva celorlalți oameni”

Lucica Muntean, noul viceprimar ales al Petroșaniului: ”A fost o zi ciudată. Pe mare parte dintre consilierii prezenți astăzi îi cunosc pot să spun de o viață. Nu am înțeles ce importanță au ordinele de partid într-un consiliu local în care oamenii ne-au trimis să facem lucruri bune pentru această comunitate. A trimite un ordin că voi nu votați sau a refuza tu, consilierul, care ai depus un jurământ… Era datoria ta să votezi pentru, împotrivă sau să te abții, dar nu să faci acest circ pe care eu nu l-am înțeles. Puteam să îl iau personal, că probabil persoana mea nu este agreată, dar am înțeles că nu despre asta era vorba. Prima dată s-a încercat să fie atacată procedura, s-a dovedit că procedura nu are nici un viciu, s-a încercat apoi să se tergiverseze lucrurile în așa fel încât totuși să nu se voteze și mi-a fost greu să înțeleg totuși ce doresc colegii mei sau cum văd ei următorii 4 ani, dacă noi, în Consiliul Local, vom avea tot timpul astfel de frâne. Mi se pare de neacceptat. Personal, pot să spun că astăzi mi-a fost foarte rușine. Eu chiar îi iubesc pe oameni. În Consiliul Local nu contează de la ce partid suntem, tragem să fie lucrurile bine, dar astăzi am fost foarte dezamăgită. Sunt de 8 ani în Consiliul Local, niciodată nu am avut astfel de probleme, dar iată că a trebuit să se întâmple în acest an ca să înțeleg eu că, totuși, politica nu este poezie, nu este prietenie, este ”fiecare pe baricada lui”. Mă lupt de foarte multă vreme să schimbăm puțin această abordare politică și această ură pe care o simți fizic ca pe un bolovan  care te lovește. Eu zic că nu există nicio rațiune pentru care un partid politic să își încarce oamenii cu ură împotriva celorlalți oameni cu care, în mod normal, ar trebui să facă echipă”.

Cine este noul viceprimar al municipiului Petroșani

Lucica Muntean Este născută în anul 1955 în Supurul de Jos, județul Satu Mare. În 2005 a absolvit Colegiul Universitar al Universității din Petroșani. Trei ani mai târziu, Lucica Muntean finalizează cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, iar în 2009 cursurile post-universitare ale Universității din Oradea. Între 1976 și 2020, Dina Lucica Muntean s-a dedicat activității didactice, ca educator, institutor și profesor, iar mai apoi director al Grădiniței PP3 din Petroșani. Este autoare de literatură pentru copii, de-a lungul timpului publicând 43 de cărți apreciate, atât în țară, cât și în străinătate.

Carmen COSMAN – PREDA