De ce nu a ajuns Francisc Gerschner viceprimar. Pentru că nu l-a propus nimeni. Nici măcar propriul partid nu l-a luat în calcul!

După alegerile locale din data de 27 septembrie numele lui Francisc Gerschner a fost vehiculat în spațiul public ca posibil viceprimar. Calculele erau simple. PNL, deși are cei mai mulți consilieri (9 din 19, mai precis), nu are o majoritate. O alianță cu PSD nici nu putea fi luată în calcul, votul ”independentei” Dorina  Niță era clar spre cine se va îndrepta, așa că în Consiliul Local Petroșani cărțile puteau fi făcute, de-o parte sau de alta, de ProRomânia. Care a reușit în urma alegerilor să ducă în legislativul local 2 consilieri.

PNL avea nevoie doar de un vot, iar PSD de ambele voturi pentru a crea o majoritate. Atunci toți ochii s-au îndreptat către Francisc Gerschner. Era la a doua candidatură pentru funcția de primar, așa că era considerat cel mai îndreptățit să ocupe acest post. Nici Gerschner nu a negat informațiile care se tot vehiculau în spațiul public, deci jocurile politice păreau a fi făcute.

Numai că, ceea ce în teorie este valabil, în ultima vreme se dovedește tot mai departe de realitate. Așa a fost și cu desemnarea lui Francisc Gerschner. Practic, nici măcar nu există cea mai mică garanție că propriul său partid l-ar fi văzut pe acel scaun. ProRomânia și-a concentrat mai întâi toată atenția pe negocierile cu PSD la nivel de județ, pentru că și-ar fi dorit pentru Dacian Ciodaru un post de vicepreședinte al Consiliului Județean. Negocierile au eșuat. PSD nu ar avea nici un motiv să dea un fotoliu vice partidului lui Ponta, pentru că are o majoritate lejeră, care îi permite să nu caute alianțe într-o parte sau în alta.

Așa că atenția celor de la ProRomânia s-a reorientat. Spre Petroșani. PSD ar fi vrut sprijinul celor doi consilieri de la ProRomânia, dar pentru a-și impune propriul viceprimar. În cărți, spun sursele noastre, erau Lavinia Grigoriu, Margareta Burduf și fostul director al Minei Livezeni, Gheorghe Buda, dorit mai degrabă de Costel Avram, nu și de ceilalți lideri ai partidului. Numai că, de pe locul doi, PSD nu putea să promită nimic în schimbul voturilor din CL Petroșani: nu tu un administrator public, nu tu o funcție de conducere sau alte avantaje. Pentru că locul II nu se premiază în acest caz. Așa că, soluția pentru ProRomânia rămânea PNL. Și l-au trimis la negocieri pe Adrian Zvâncă, cel care se plânge acum că ar fi căzut într-o ”capcană”, deși el a venit cu niște pretenții, conform surselor noastre, de neacceptat. La un moment dat s-a pus chiar problema dacă într-adevăr ProRomânia este dispus la negocieri sau totul este de fațadă. Și asta pentru că, păstrând proporțiile desigur, partidul lui Ponta ar fi cerut ”jumătate de primărie”. Pentru un vot dat în Consiliul Local Petroșani.

Al doilea nume scos din ”jobenul”politic

Și mai interesant este că, la momentul la care s-au purtat discuțiile între partide, negociator din partea ProRomânia a fost Adrian Zvâncă, cel care abia ulterior a fost desemnat (printr-un fel de puci) coordonator al ProRomânia Petroșani. Francisc Gerschner, deși vehiculat ca potențial viceprimar, nu a  apărut pe nicăieri.

Demn de remarcat este faptul că în perioada în care se derulau toate aceste discuții, în ecuație a apărut un alt nume. Cel al lui Daniel Ghiurca, aflat pe locul III pe lista de consilieri. Sursele noastre spun că aici ar fi fost de fapt adevărata ”bătaie”. Se dorea de fapt eliminarea președintelui ProRomânia Petroșani, Mariana Ghioc, din Consiliul Local tocmai pentru a fi înclocuită cu Ghiurca, despre care se spune că este un apropiat al lui Zvâncă și mult mai ”disciplinat”. Dacă Ghioc ieșea la timp din peisaj, pentru că, să ne amintim, s-a încercat invalidarea mandatului de consilier local, Daniel Ghiurcă ar fi fost propunerea ProRomânia pentru postul de viceprimar. Când Mariana Ghioc a fost învestită prin sentință judecătorească s-a mai rostogolit o variantă:  Gerschner să fie propunerea de viceprimar, dar numai până când Daniel Ghiura ar fi acces în Consiliul Local Petroșani, urmând ca acesta să-l înlocuiască pe fostul candidat la funcția de primar.

Până la urmă, că PNL a dorit să își pună propriul om, este de înțeles. La fel și în cazul PSD. De neînțeles este însă poziția celor de la ProRomânia care nu l-au susținut pe Francisc Gerschner decât ca variantă de rezervă, pe o perioadă determinată de timp. Cel puțin așa se vede din exterior. Și asta cu atât mai mult cu cât la ședința CL Petroșani în care s-a ales viceprimarul, acesta nu a  venit cu un ”mandat” de susținere din partea propriului partid, ci cu un ”ordin”, o dispoziție de a nu vota. Deloc.

Întrebarea care rămâne este cum se simte oare în această postură Francisc Gerschner? A mai fost trădat în politică. Până la urmă, să ne aducem aminte de ce a plecat din PSD. Se repetă oare istoria? Să fi fost bun doar ca și contra-candidat al actualului primar? A fost folosit pe post de locomotivă, iar acum, la urcuș, este lăsat fără ”combustibil”, adică fără susținerea partidului?

P.S. Am fi vrut să vedem cum se vede problema din partea cealaltă, a lui Francisc Gerschner. Să îi adresăm aceste întrebări. Nu am reușit. Nu este însă timpul trecut.

Carmen COSMAN – PREDA