”Grija” CJ Hunedoara pentru medicii de la Deva. În plină pandemie li se bagă mâna în buzunar pentru coplata pacienților care nu au plătit la externare!

În timp ce mimează grija pentru personalul medical, în special pentru cel angajat la instituțiile sanitare aflate în directa subordine, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara bagă mâna în buzunarele medicilor de la Spitalul Județean Hunedoara și asta în plină pandemie. Vor acum să recupereze coplata neachitată de unii pacienți care s-au externat chiar în 2017! 

Șefii PSD ai Consiliului Județean Hunedoara, cei care au în atribuții și numirea managerilor de la Spitalul Județean de Urgență Deva (atribut pe care l-au folosit din plin!) par să își fi adus brusc aminte că sunt niște bani de recuperat. Și nu pe pe o lună, pe două sau hai, pe un an, ci chiar pe trei ani în urmă! Sumele sunt practic restanțe ale pacienților care au  beneficiat de spitalizare în perioada 2017 – 2020 și pentru care nu a fost urmărită și încasată coplata. Buni de plată – medicii, așa cum reiese din notificările – înștiințările care au început deja să fie emise și trimise.

”Având în vedere faptul că sumele încasate din coplată constituie venituri ale spitalului și se utilizează pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, urmează ca paguba materială produsă angajatorului, în spetă spitalul, să fie recuperată de la medicul care a efectuat externarea pacientului si care nu a dispus încasarea coplătții”, se arată în Notificarea – Somație.

În documentul ce poartă antentul CJ Hunedoara – SJU Deva se menționează mai multe texte de lege din 2006 și 2018, precum și un audit financiar al Camerei de Conturi Hunedoara în urma căruia a fost emisă Decizia 10/ 27.03.2020. Adică acum 8 luni. În mod cert, toate aceste mențiuni sunt pentru acoperirea părții de legalitate. Cât despre moralitatea deciziei sau umanitatea ei….

De ce anume acei pacienți nu au plătit (poate nu au avut banii necesari!), sau de ce fix acum se dispune recuperarea banilor, când de peste tot au fost alocate fonduri importante spitalelor exact pe fondul pandemiei, greu de spus.

Vă întrebați poate de ce Consiliul Județean și nu SJU Deva? Pentru că sunt cei care au în directa subordine, în coordonare spitalul devean. Sunt cei care iau deciziile.

L-am contactat în acest sens pe președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. Telefonic și în scris. Deocamdată fără rezultat.

Ce spune Consiliul Județean

Consiliul Judetean Hunedoara a răspuns astăzi la întrebarea adresată joi.

Iată ce spune: “Prin Decizia nr. 10/27.03.2020, Camera de Conturi Hunedoara a constatat că „în perioada 2017-2019, veniturile proprii provenite din coplata (contribuția bănească a asiguratului) aferentă unor activități medicale, nu au fost încasate în totalitate, conform prevederilor legale”.

Urmare a acestei constatări, Camera de Conturi Hunedoara a decis aplicarea măsurii de stabilire exactă a veniturilor provenite din coplată și recuperarea integrală a acestora, termenul stabilit fiind 31.12.2020.

Urmare a Deciziei mai sus menționate, managerul SJU Deva a emis Decizia nr. 233/06.07.2020 prin care se stabilește Graficul de realizare a măsurilor prevăzute de Camera de Conturi Hunedoara.

În baza acestor documente, managementul SJU Deva dispune măsurile necesare pentru respectarea Deciziei 10/2020 a Camerei de Conturi Hunedoara și a Graficul de realizare a măsurilor”.

Carmen COSMAN – PREDA