După 4 ani. Dosarul instrumentat de DNA pe numele lui Cornel Resmeriță a rămas în pronunțare la Tribunalul Hunedoara

După mai bine de 4 ani, două suspendări pe caz de boală, recuzări, două expertize și zeci de termene, dosarul instrumentat de DNA  pe numele fostului primar din Lupeni, Cornel Resmeriță, acuzat de fapte de corupție, a  rămas în pronunțare. Tribunalul Hunedoara a amânat astăzi pronunțarea pentru data de 23 decembrie, ”având nevoie de timp suplimentar pentru deliberare”.

Dosarul în care este judecat Cornel Resmeriță a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara în aprilie 2016, sesizarea fiind făcută de DNA.

Procurorii anticorupţie, care au instrumentat lucrarea penală și au trimis-o spre soluționare Tribunalului Hunedoara, spuneau la acea dată că ex-primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă (primar în exercițiu la acel moment) şi Cristofor Alin Condoiu – la data comiterii faptei şef al Biroului de achiziţii şi investiţii din cadrul primăriei municipiului Lupeni, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În același dosar, omul de afaceri Miron Dorel Gărdean, la data faptei acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, a fost acuzat şi trimis în instanţă pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriţă și Condoiu Cristofor – Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie.

Mai mult, în documentele procurorilor se arăta că, deși cei doi cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, ar fi fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

O sentință așteptată și amânată

Un dosar greu, a cărui sentință este extrem de așteptată, mai ales că de 4 ani cauza este pe rol. Nu o dată, apropiați ai fostului primar au clamat nevinovăția acestuia și au precizat că acest lucru va fi demonstrat în instanță. Un proces de-a lungul căruia au fost administrate o mulțime de probe și au fost efectuate două expertize de specialitate, una financiar – contabilă și una tehnică. Aceleași expertize care au dus și la amânări peste amânări ale termenelor de judecată.

De asemenea,  în luna martie a anului trecut judecătorul de caz a admis cererea de recuzare formulată de Gărdean Miron Dorel – prin apărător ales, cu privire la specialistul antifraudă din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, care nu a mai participat la expertiza financiar contabilă încuvinţată în cauză.

Pe de altă parte, judecarea dosarului a fost suspendată de două ori, din cauza problemelor de sănătate ale fostului primar din Lupeni, fiind reluată doar când starea de sănătate a lui Cornel Resmeriţă a permis participarea acestuia la judecată.

În acest dosar Ministerul Turismului și Primăria Lupeni s-au constituit părți civile, iar Termogaz Company este parte responsabil civilmente.

De precizat că vorbim despre judecata pe fond, astfel că, orice sentință va fi pronunțată, aceasta nu este definitivă, putând fi atacată de părțile din dosar.

Carmen COSMAN – PREDA