Petroșani/ Sume importante atrase la bugetul local fără creșteri de taxe și impozite. Ce soluții au fost găsite

Circa 2 miliarde de lei vechi a reușit să atragă la bugetul local Primăria Municipiului Petroșani doar ca urmare a hotărârii de anulare a majorărilor și penalităților de întârziere pentru cei care achită la zi, până în data de 15 decembrie, datoriilor curente la plata impozitelor și taxelor locale. Sunt măsuri adoptate de municipalitate care au atras bani la buget, fără  să fie nevoie de creșterea taxelor și impozitelor locale.

La Petroșani nu vor crește taxele și impozitele locale, a anunțat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, care consideră că oricum a fost un an greu pentru toată lumea, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, iar o împovărare fiscală nu ar face decât să adâncească problemele economice deja existente. Dar pentru asta au fost gândite măsuri care să atragă bani la bugetul local.

”A fost un an greu pentru toată lumea și nu consider oportună majorarea taxelor și impozitelor locale. În schimb, am luat câteva măsuri care să aducă mai mulți bani la bugetul local, fără să creștem taxele și impozitele”, a explicat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Una dintre aceste măsuri a fost legată de inspecțiile fiscale făcute de reprezentanții Primăriei, prin care să se coreleze datele care există la Serviciul de Taxe și Impozite cu situația reală din teren, o măsură ce reprezintă practic o sursă de a aduce bani la buget.

De asemenea, la propunerea edilului petroșănean, în Consiliul Local a fost aprobat proiectul de hotărâre privind anularea accesoriilor obligațiilor bugetare (majorări și/sau penalități de întârziere) restante la data de 31.03.2020, cu condiția achitării integrale a datoriilor curente până cel târziu în data de 15 decembrie.

”În două săptămâni am colectat circa 2 miliarde de lei vechi, de la persoane fizice și juridice, pe taxe și impozite. Este o măsură care a adus bani la bugetul local. Am făcut astfel ca rău-platnicii să devină buni platnici. Trebuie precizat că prin această hotărâre s-au stins doar penalitățile, nu și datoria curentă”, a declarat Iacob – Ridzi.

Și pentru că mediul de afaceri a fost grav afectat în acest an, mai ales cel din industria HoReCa, iar pandemia se va resimți și în anul ce urmează, primarul Petroșaniului a anunțat că își propune ca și în 2021 să păstreze măsura privind reducerea cuantumului chiriei pentru terenul aferent teraselor sezoniere cu 90%.

”Preconizez ca anul viitor să atrag noi investiții în Petroșani, care nu vor face altceva decât să crească sumele atrase la buget ca taxe și impozite. Încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru creșterea veniturilor la bugetul local care să nu implice oamenii, deja afectați de pandemie, de pierderea locurilor de muncă. Soluția cea mai bună, din punctul meu de vedere, este să încurajăm mediul privat, astfel încât să producă locuri de muncă și să constituie o sursă suplimentară reală pentru bugetul local”, a  conchis Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Carmen COSMAN – PREDA