Senatorul Lucica Dina Muntean: Reparație morală pentru cetățenii din Răchitova și Vața de Jos, comune afectate de poluare

Locuitorii din comunele Răchitova și Vața de Jos, afectate de poluare, s-ar putea pensiona mai devreme cu 2 ani, fără penalizare. Senatul a adoptat această propunere legislativă susținută de mai mulți parlamentari, iar acum inițiativa se află pe masa de lucru a deputaților. Senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean este unul dintre semnatarii acestei inițiative, pe care a și susținut-o în Comisia de Muncă, explicând că este vorba despre o reparație morală pentru oamenii din aceste zone, iar efortul bugetar nu este unul considerabil, care să nu poată fi susținut.

Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea art. 65 al. 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L45/2022). Practic, alte două localități hunedorene în care oamenii au fost afectați grav de populare sunt introduse pe lista celor în care  beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Este vorba despre locuitorii din comunele Răchitova și Vața de Jos din județul Hunedoara.

”Este o reparație morală pentru cetățenii din aceste două comune hunedorene. Nu doar că am votat acest proiect, dar l-am și susținut în fața colegilor mei din cadrul Comisiei de Muncă. În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe inițiative legislative care vin în sprijinul cetățenilor care locuiesc în zone afectate de poluare, iar soluția identificată a fost scăderea cu doi ani a vârstei de pensionare în zonele afectate, fără penalizare”, a explicat senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean.

Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul de lege, la Vața de Jos au funcționat mai multe unități miniere, o fabrică de var o fabrică de cărămidă un concasor pentru spart piatra, o fabrică de calcită și vopsele, precum și o fabrică de cherestea, activă și astăzi. Comuna Răchitova a avut activitate minieră între 1954 și 1997 și sute de oameni, angajați și familiile acestora, au fost expuși la neferoase, zinc și sulf.

Cele două localități nu au fost incluse până acum pe listă, astfel că parlamentarii și-au propus să îndrepte această eroare.

La Senat, inițiativa legislativă a primit 96 de voturi ”PENTRU”, iar acum se află la Camera Deputaților pentru dezbatere și aprobare.

Decizii similare au fost adoptate deja pentru alte localități din județul Hunedoara, unde cetățenii au fost supuși, de-a lungul vremii, la numeroși factori de poluare

Carmen COSMAN – PREDA