Prima duminică din luna iunie – Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer

309

Începând din acest an, în prima duminică a lunii iunie îi celebrăm, la nivel național, pe supraviețuitorii de cancer. Este o lege promulgată de Președintele României, a cărui coinițiator este senatorul PNL de Hunedoara Lucica Dina Muntean.

Parlamentarii care au inițiat acest proiect legislativ, adoptat de Senat și de Camera Deputaților, au plecat de la ideea că în anul 2021, Comisia Europeana a prezentat Planul european de combatere a cancerului, care vine cu o noua abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire.

”Datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea timpurie, terapiile eficace și tratamentele de sprijin, ratele de supraviețuire pentru bolnavii de cancer au crescut considerabil. Numărul persoanelor care supraviețuiesc cancerului crește în fiecare an. Deși acesta este un motiv de optimism, supraviețuitorii, familiile și îngrijitorii acestora se pot confrunta cu provocări semnificative, care ar putea fi adesea evitate sau atenuate prin cooperarea dintre sistemul de sănătate și cel de asistență socială, precum si cu
angajatorii”, au precizat inițiatorii proiectului legislativ dedicat supraviețuitorilor de cancer.

Așadar, precizează senatorul PNL Lucica Dina Muntean, în acest context nu ar mai trebui să ne concentrăm asupra duratei de viată a persoanelor după diagnosticare, ci mai degrabă asupra „calității și duratei ” de viață. Planul european de combatere a cancerului are ca scop nu doar să asigure supraviețuirea pacienților bolnavi de cancer, ci și ca aceștia să trăiască o viată lungă, împlinită, lipsită de discriminare și de obstacole neechitabile.

Și tocmai pentru a se conștientiza la nivel general probleme cu care se confruntă
supraviețuitorii acestei boli a venit această propunere legislativă care declară prima zi de duminica din luna iunie drept Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer.

”Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer urmărește să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, pentru ca acestea să se conecteze, dar si ca să se atragă atenția societății asupra provocărilor și soluțiilor privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer. Aceasta zi se dorește sa fie o celebrare a vieții, o sărbătoare pentru supraviețuitori, o inspirație pentru cei diagnosticați recent, o sensibilizare a comunități cu privire la speranța de supraviețuire după aceasta boală cronică și la faptul ca viața după un diagnostic de cancer poate fi fructuoasă și plină de satisfacții”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege al cărui coinițiator este senatorul hunedorean.

Carmen COSMAN – PREDA