„Sprijin pentru România”, un pachet pentru o țară stabilă și puternică – Declarație politică

191

Ultima perioadă a reprezentat o adevărată provocare pentru noi toți. După doi ani de pandemie, acum trebuie să gestionăm efectele unui război și a unei crize umanitare. Alături de țările membre UE și NATO, România s-a raliat sancțiunilor împotriva Moscovei, fapt care ne-a afectat și ne va afecta economia, însă trebuie să plătim astăzi un preț pentru a nu fi nevoiți să plătim unul mult mai mare în viitor. Libertatea și drepturile de care ne bucurăm zilnic necesită sacrificii, din păcate, în acest context de război, desfășurat la granițele noastre.

Pentru a contracara parte dintre consecințele nefaste în plan economic și social, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL și prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă, alături de ceilalți lideri ai coaliției de guvernământ, au anunțat pachetul “Sprijin pentru România”, menit să vină în ajutorul românilor, afectați profund de vicisitudinile istorice pe care am obosit să le trăim cu toții.

În concret, se vor acorda vouchere de 50 de euro la fiecare 60 de zile – pentru cumpărarea a 6 alimente de bază – familiilor cu 2 copii unde venitul lunar mediu este mai mic de 600 de lei, fiind vizate 151.000 de gospodării. Vor beneficia de acest program și 168.000 de persoane cu venit mediu garantat, 864.000 de persoane cu dizabilități și 3,5 milioane de pensionari cu venit mai mic de 1500 de lei. Pentru că educația reprezintă o prioritate pentru noi, elevii care provin din familii cu venituri mici primesc vouchere de 30 de euro lunar pentru alimente, rechizite și haine. Mai mult, se vor îmbunătăți condițiile din spitalele publice, dublându-se norma de hrană pentru pacienții din spitale, iar tichetele de masă uzuale vor beneficia de o creștere în valoare de până la 30 de lei.

Mediul de afaceri, motorul economiei românești și piatra de temelie a acestei țări, va primi, de asemenea, ajutor în aceste vremuri grele: granturi de până la 400.000 de euro pentru IMM-urile al căror lanț de aprovizionare a fost afectat de războiul din Ucraina, 200 de milioane de euro pentru investițiile cu impact semnificativ pentru economie, ajutoare de stat alocate investițiilor de peste 1 milion de euro. 300 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru firmele de transport rutier de mărfuri, persoane, dar și companii de distribuție, fiind estimați circa 4000 de beneficiari. Se vor deconta 0,50 lei pe litrul de carburant, venind astfel în întâmpinarea creșterilor la pompă din ultima perioadă.

O problemă structurală, care trebuie atacată acum, cât nu este încă prea târziu, o reprezintă rată scăzută a natalității în România. Cu o estimare a specialiștilor de 13 milioane de locuitori în 2050, continua scădere a nașterilor reprezintă un pericol grav la adresa țării și a viitorului ei. Prin pachetul de măsuri anunțat ieri seara, Guvernului României va extinde programul național de fertilizare in vitro pentru 5000 de cupluri care nu pot avea copii, fiind alocați 4.000 de euro per cuplu.

Nu în ultimul rând, tinerii noștri, viitorul și speranța acestei țări, prin programul Student Invest, vor beneficia de garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului, cheltuielile eligibile în cadrul programului fiind credite pentru taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești etc.

În calitate de parlamentar liberal, consider că prin astfel de măsuri prompte și extrem de necesare, România va fi mult mai rezilientă în fața provocărilor de azi și de mâine, cu ajutorul acestui pachet de măsuri denumit „Sprijin pentru România”. Românii au nevoie de ajutor acum, iar actuala coaliție va face tot ceea ce este necesar pentru a atenua tăvălugul de probleme ivite ca urmare a pandemiei, apoi a crizei energetice, dar și a războiului, prin pachete de sprijin și măsuri punctuale, care vor garanta prosperitatea și securitatea cetățenilor noștri!

 Vetuța Stănescu, 

Deputat PNL de Hunedoara