Sub imunitatea conferită de jocul de-a Cuza Vodă, Nistor înlătură ”neprietenii” din spitalele subordonate

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, s-a jucat zilele trecute de-a ”Cuza Vodă și ocaua mică” și a plecat ”incognito”, în haine de grădinar, în control la Spitalul Județean de Urgență Deva, sub pretextul că verifică o problemă semnalată de altfel de ani de zile: cea a timpilor de așteptare și a modului în care personalul de la UPU interacționează cu pacienții.

O mișcare de imagine care a prins foarte bine pe fondul nemulțumirii oamenilor, sub umbrela căreia Nistor își poate ”executa” acum la foc automat și ”neprietenii” din instituțiile medicale subordonate. De exemplu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad, Marcel Iosif Cârjea, cel care a fost numit în funcție de circa patru ani tot de PSD.

A fost evaluat, iar în urma examinării de comisia de examinare, condusă spun sursele noastre, chiar de managerul SJU Deva Emil Mariș Stoica – cel tras public de urechi zilele trecute de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, pe fondul problemelor de la urgența spitalului devean – nu a trecut ”testul” și s-a decis în consecință schimbarea lui din funcție.

Acum să analizăm cealaltă față a problemei sau să punem în paralel instituția similară de la Geoagiu. Condusă de o echipă despre care se spune că este mult mai ”prietenoasă” cu PSD Hunedoara, care nu a avut probleme la evaluarea anuală. O echipă care, deși a primit de vreo 3 ori bani pentru a-și renova bucătăria, încă ia hrană în sistem catering de la o firmă apropiată social – democraților hunedoreni.

Potrivit informațiilor, sanatoriul de la Brad stă mult mai bine, din toate punctele de vedere, decât sanatoriul de la Geoagiu.  Ca și cost mediu per pacient, managerul Marcel Cârjea are o eficiență mult mai bună, raportat la toți indicatorii de performanță managerială și net superioară decât la sanatoriul similar de la Geoagiu.

Sunt surse care spun că la vârful PSD Hunedoara, partid condus de Laurențiu Nistor, de mult ar cam fi fost în intenție o eventuală schimbare a managerului Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad, care nu ar fi răspuns la ”comenzile politice” și, ca atare, nu ar fi fost taman pe placul liderilor social – democrați. Un medic considerat foarte bun de pacienți, doctor în medicină și cu multiple specializări, dar aceste lucruri se dovedesc insuficiente în contextul în care ”coloana vertebrală” și profesionalismul nu mai reprezintă atuuri.

Iar schimbarea a venit. După evaluarea anuală la care Cârjea a primit un calificativ nesatisfăcător, care nu îi mai permite să își continue activitatea în funcția instituției.

Schimbarea de la Brad vine pe fondul ”imunității” pe care și-a creat-o Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, după jocul de-a Cuza Vodă pe care l-a pus în scenă la ceas de seară, în urmă cu câteva zile, la Spitalul Județean de Urgență Deva. Mișcarea de imagine a prins foarte bine la pacienții care sunt dispuși să aplaude și să accepte acum orice mișcare care poate părea că este în beneficiul lor, fără să încerce să vadă ce se poate ascunde în spatele unei decizii manageriale sau politice. ”Vodă” poate acum să meargă mai departe.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto principala: Mesagerul hunedorean)